"Als alcohol een mens was": leraar Peter uit Peer waarschuwt in boek voor problemen die alcohol kunnen veroorzaken

Leraar Peter van Limpt uit Peer wil dat mensen zich meer bewust worden van de gevaren van alcohol. Hij schreef er het boek over "Als alcohol een mens was", dat is vooral bedoeld voor jongeren, ouders, leerkrachten, hulpverleners en iedereen die worstelt met alcohol.

"Alcohol was in mijn jeugd ook een vriend van mij", geeft Peter van Limpt toe. "Ik heb daar heel veel plezier mee gemaakt. Maar door mijn werk als leerkracht word ik ook geconfronteerd met de negatieve kanten van alcohol. Het veroorzaakt veel schade in de samenleving en daar staan we met zijn allen niet genoeg bij stil."

Wat voor neanderthalers zijn wij toch?

De cijfers die van Limpt verzamelde, zijn shockerend. "Zo'n 700.000 mensen in ons land kampen met een alcoholproblematiek, in 60 procent van de gevallen van kindermishandeling is er alcohol in het spel, net als bij de helft van alle seksuele aanrandingen." 

"Dan denk je toch: wat voor neanderthalers zijn wij toch dat we die cijfers voor lief nemen? Mensen komen op straat tegen de wolf omdat die een aantal schapen doodbijt. Maar tegen een wolf in de samenleving, wat alcohol toch een beetje is, is nauwelijks verontwaardiging of protest."  

En als leerkracht kan ik op al die cijfers over problemen met alcohol gezichten plakken

Met het boek "Als alcohol een mens was - De volksheld en zijn brandend geheim" wil van Limpt een bewustwording rond de gevaren van alcohol teweegbrengen. "Ik heb geen enkel probleem met mensen die van alcohol genieten en geen problemen veroorzaken. Maar als we blijven doen wat we nu doen, dan gaat het aantal problemen van morgen hetzelfde zijn als het aantal problemen van vandaag. Als leerkracht kan ik op al die cijfers over problemen met alcohol gezichten plakken. We zijn het de slachtoffers verschuldigd om hier iets aan te doen."

Er is wel stilaan sprake van een mentaliteitswijziging, merkt van Limpt. Onder meer met acties als Tournée Minérale. "En ook op school zie ik dat er jongeren zijn die zeggen: die alcohol wil ik niet, want ik zie hoe mensen die gedronken hebben zich gedragen en zich belachelijk maken."

"Als alcohol een mens was - De volksheld en zijn brandend geheim" is uitgegeven bij Boek-scout.

Meest gelezen