Drie Gentse projecten bekroond omdat ze inwoners helpen bij digitale technologie

Gent heeft 3 Mediawijs Awards in de wacht gesleept. Het Vlaams Kenniscentrum Digitale en Mediawijsheid reikt die awards elk jaar uit. Daarmee bekronen ze initiatieven in Vlaanderen en Brussel die mensen helpen omgaan met digitale technologie en die iedereen betrekken in de digitale samenleving.

De Mediawijs Awards worden al voor het zevende jaar op rij uitgedeeld. Bedoeling is om digitale initiatieven bekender te maken. Het gaat dan om onderzoek, lessen, educatieve pakketten, campagnes, …. En Gent heeft dit jaar 3 van de 5 Mediawijs Awards gewonnen. De stad werd bekroond voor de projecten 'Dig in', 'Iedereen Digihelper' en 'Comon'. "Zoveel mogelijk Gentenaars meekrijgen op de digitale trein, dat is al jaren een prioriteit", reageert Sofie Bracke, schepen van digitalisering, tevreden.

Dig in

Bij het project 'Dig in' krijgen leerlingen en hun ouders digitale hulp. Dat gebeurt via begeleiding aan huis, leenlaptops en workshops op school. En daarbij is er extra aandacht voor gezinnen in kwetsbare situaties. "Net zoals in andere domeinen van de samenleving heeft het onderwijs een digitale versnelling meegemaakt", klinkt het bij de stad. "Schoolwerk, kinderen aanmelden, communicatie met de school… al die zaken gebeuren vaak digitaal en dat is voor veel mensen niet evident."

Iedereen Digihelper

Met het project 'Iedereen Digihelper' coacht Gent organisaties en diensten om iedereen digitaal mee te krijgen. Bedoeling is om iedereen digitaal sterker te maken. Met praktische tips kunnen ze zelf digihelper worden. "Er zijn veel mensen die zich professioneel of vrijwillig elke dag inzetten om anderen te helpen", zegt de stad. "Zij hebben een grote vertrouwensband met hun doelgroepen. Dankzij de coaching worden ze gerustgesteld dat ze geen IT-expert moeten zijn om ook digitale helper te worden en krijgen ze de praktische tips om hun doelgroep digitaal te versterken."

Comon

Het project 'Comon' gaat aan de haal met de award voor innovatie. Voor het project werkt de Stad Gent onder meer samen met de Gentse universiteit en Bibliotheek De Krook. Comon is een open laboratorium dat van Gent een betere stad wil maken met technologie als deel van de oplossing. Door te luisteren naar wat Gentenaars willen of nodig hebben. En technologische oplossingen op mensenmaat te bedenken en uit te testen.

Meest gelezen