Voorstelling van een planetoïde die op de aarde afstevent.
Public domain

Planetoïde op "nauwelijks" 3.600 kilometer afstand langs de aarde gepasseerd

Vorige nacht is planetoïde 2023 BU de aarde tot een afstand van "nauwelijks" 3.600 kilometer genaderd.  Het was een van de dichtste benaderingen voor een aardscheerder ooit. Gevaar was er niet.

Rond 1.27 uur vannacht is planetoïde 2023 BU het dichtst bij de aarde gekomen en is ze op slechts 3.600 kilometer boven het aardoppervlak over de zuidelijke punt van Zuid-Amerika gevlogen. Dat is een flink stuk lager dan de baan van de geosynchrone satellieten, die op een hoogte van zo'n 35.000 km rond de aarde cirkelen. Geosynchrone satellieten zijn satellieten die een baan rond de aarde beschrijven in de tijd die de aarde nodig heeft om één keer rond haar as te draaien, iets minder dan 24 uur.

Er was volgens de NASA geen risico dat de planetoïde op de aarde zou inslaan. Zelfs als dat gebeurd was, zou de kleine planetoïde - geschat wordt dat ze een diameter heeft van zo'n 3,5 tot 8,5 meter - veranderd zijn in een vuurbal en grotendeels uiteenvallen zijn in de atmosfeer zonder schade aan te richten. Mogelijk waren in dat geval enkele van de grotere brokstukken als kleine meteorieten op de aarde gevallen. 

De baan van planetoïde of asteroïde 2023 BU (rood). In het groen is de baan van geosynchrone satellieten weergegeven.
NASA/JPL-Caltech

Amateurastronoom

De planetoïde werd op zaterdag 21 januari ontdekt door amateurastronoom Gennady Borisov vanuit zijn MARGO-observatorium in Nauchnyi op de Krim. Borisov was ook degene die in augustus 2019 de interstellaire komeet 2I/Borisov ontdekt heeft. 

Hij meldde de ontdekking aan het Minor Planet Center (MPC) van de Internationale Astronomische Unie, het internationaal erkende coördinatiecentrum voor plaatsbepalingen van kleine hemellichamen, en daar liepen nog bijkomende waarnemingen binnen. 

Vervolgens werden die gegevens automatisch gepost op de Near-Earth Object Confirmation Page, waar astronomen de waarnemingen kunnen bevestigen. Nadat er voldoende waarnemingen waren binnengelopen, kondigde het MPC de ontdekking aan. Binnen de drie dagen had een aantal observatoria wereldwijd tientallen waarnemingen gedaan, wat astronomen hielp om de baan van 2023 BU beter te bepalen. 

Het Scout-systeem van de NASA, dat het gevaar op een inslag berekent, analyseerde de gegevens van de bevestigingspagina van het MPC en kon snel voorspellen dat het tot een bijna-botsing tussen de planetoïde en de aarde zou komen. 

"Scout sloot echter snel een botsing met 2023 BU uit en ondanks het feit dat er niet veel waarnemingen waren, kon het systeem voorspellen dat de planetoïde de aarde erg dicht zou benaderen", zei Davide Farnocchia, een ingenieur aan het Jet Propulsion Laboratory van de NASA, die Scout ontwikkeld heeft.  

De baan van de planetoïde (rood) is door de zwaartekracht van de aarde sterk afgebogen. In het groen zijn de banen van geosynchrone satellieten weergegeven, in het grijs de baan van de maan rond de aarde.
NASA/JPL-Caltech

Afgebogen door de zwaartekracht van de aarde

De baan van elke planetoïde in de buurt van de aarde ondergaat een verandering door de zwaartekracht van onze planeet, maar in het geval van 2023 BU is de baan van de planetoïde rond de zon aanzienlijk gewijzigd, doordat ze zo dicht bij de aarde komt. 

Voor de planetoïde de aarde ontmoette, was haar baan rond de zon ruwweg cirkelvormig, ongeveer zoals de baan van de aarde, en deed 2023 BU er 359 dagen over om één keer rond de zon te cirkelen. Na de ontmoeting is haar baan meer uitgerekt en op het verste punt van de zon tot ongeveer halfweg tussen de banen van de aarde en Mars gekomen. De planetoïde zal nu 425 dagen doen over een volledige baan rond de zon. 

Meest gelezen