Ingrid Depraetere

Effect van mobiele camera's en waarschuwingsborden in Gooik blijft niet uit: helft minder meldingen over sluikstorten

De gemeente Gooik kreeg vorig jaar de helft minder meldingen over sluikstorten. In 2021 waren dat er nog 83, vorig jaar 44. Dat is de helft minder. Volgens burgemeester Simon De Boeck komt dat door de mobiele camera's en waarschuwingsborden op 15 specifieke plaatsen. 

"Het aantal meldingen over sluikstorten in Gooik is gehalveerd. In 2021 ging het nog over 83 meldingen en in 2022 over 44", vertelt een fiere burgemeester van Gooik. Volgens burgemeester Simon De Boeck (CD&V) heeft de halvering te maken met de camera's die geplaatst zijn om sluikstorters te detecteren. "In Gooik zijn er een vijftiental hotspots waar regelmatig afval gedumpt wordt. Op elk van die plaatsen hebben we mobiele camera's geplaatst. Er hangen ook waarschuwingsborden op waardoor mensen weten dat ze gefilmd worden. En die maatregelen blijken te helpen, want het aantal meldingen over sluikstorten is gehalveerd."

Boetes

In 2022 werden in totaal 41.000 camerabeelden bekeken. "Daarbij hebben we zes vaststellingen kunnen doen en heeft de politie twee daders kunnen beboeten", aldus De Boeck. "Maar het zijn niet de boetes die sluikstorters afschrikken, maar wel de pakkans en het feit dat er een camera hen kan filmen", meent de burgemeester. Een boete voor sluikstorten in Gooik bedraagt 150 euro, maar daders draaien ook op voor de opruimkosten van het afval.

Meest gelezen