Dijk92

Illustratoren zorgen voor 300 weesgedichten op ramen regio Dendermonde

Erfgoedorganisatie Dijk92 zorgt voor poëzie in het straatbeeld van negen gemeenten. In Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Wetteren, Wichelen en Zele zijn 300 gedichten te spotten. Er zijn nog nooit zoveel ramen beschreven in de regio.

In heel Vlaanderen staan meer dan 3.000 gedichten op vensters geschreven voor Gedichtendag. Mensen konden een 'weesgedicht' adopteren en dan kwam iemand dat in een mooi handschrift op het raam schrijven. Ook erfgoedorganisatie Dijk92 zorgt voor poëzie op straat. In negen gemeenten (Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Wetteren, Wichelen en Zele) zijn verschillende illustratoren op stap geweest. "Inwoners en bedrijven konden een 'weesgedicht' adopteren via de lokale bibliotheek," zegt Tom Van de Velde van Dijk92. "Bijna al onze gedichten zijn geadopteerd. In Lebbeke hebben we bijvoorbeeld 50 gedichten op ramen geschreven."

Ook nog gedichten van vorig jaar te zien

Dijk92 merkt dat poëzie weer meer onder de aandacht komt in hun regio en de mensen haar meer kunnen appreciëren. "Vorig jaar hebben we ook meegedaan aan de 'weesgedichten'. Een paar weken geleden kon je nog rondrijden in de regio en gedichten van toen op de ramen zien staan. Mensen koesteren wat er op hun raam staat. Dat zorgt voor een soort bewustwording van poëzie. En dat is toch wel anders dan vroeger."

Meest gelezen