Erik Van Looy zélf kandidaat in "De slimste mens" in Nederland: "Ik was al blij dat ik alle woorden verstond"

Erik Van Looy treedt vanavond zélf aan als kandidaat van de Nederlandse versie van het quizprogramma"De slimste mens ter wereld". Als presentator heeft hij net de twintigste reeks van de Belgische versie afgerond. "Ik was al blij dat ik alle woorden verstond", zegt hij op MNM. 

Negentien edities lang is Erik Van Looy al presentator van "De slimste mens ter wereld" in ons land. Hij is het vaste gezicht van het populaire quizprogramma. Vanavond mag hij ook aan den lijve ondervinden hoe het voelt om kandidaat te zijn. In de Nederlandse versie van het programma zal hij strijden voor de titel van "De slimste mens". 

De remake, die kortweg "De slimste mens" heet, loopt al sinds 2006. Sinds het vierde seizoen zijn er ook twee reeksen per jaar. Met ongeveer 2,5 miljoen kijkers is de quiz het meest bekeken programma van het land. Het gaat er ook een stuk minder jolig aan toe dan in België, vindt Van Looy. "Dat is een serieuze quiz", zegt hij op "Kawtar en Keyaert", de ochtendshow van MNM. "Maar ik heb aan presentator Philip Freriks gevraagd of ik onnozel mag doen. Hij zei dat ik zo onnozel mag doen als ik wil." 

Die presentator, die de finale niet afsluit met de woorden "'t is gebeurd", is wel een voorbeeld voor Van Looy. "Hij is er 78. Als ik in een televisiestudio sta, ben ik meestal de oudste. Het is toch een verademing om nu een van de jongsten te zijn."

"Pompbak is fout"

Van Looy heeft zich wel voorbereid, zegt hij. "De belangrijkste voorbereiding is dat ik net de 20e reeks van "De slimste mens ter wereld" (in België) heb gepresenteerd. Die opnameperiode in Nederland volgde meteen daarna en dan zit al die kennis nog goed in het hoofd. Daarna ben je alles kwijt."

Maar een goede voorbereiding verandert niets aan de grote verschillen tussen beide landen. "Ik was al blij dat ik alle woorden verstond. Antwoorden met "pompbak" is ook fout, want dat begrijpen zij niet. Daarnaast kun je de tegenstanders niet inschatten. In Nederland zijn ze heel bekend, maar wij kennen hen niet. Bovendien ben ik er zestig en de gemiddelde leeftijd van de winnaars in Nederland ligt tussen 35 en 45."

Of hij vragen moet beantwoorden die hij zelf ook heeft gesteld in België, wil hij nog niet kwijt. "Er zit altijd wel actualiteit in. Je weet bijvoorbeeld dat de nieuwe Italiaanse premier Georgia Meloni aan bod zal komen. In de beeldronde is er ook altijd een vraag over het afgelopen jaar en daar kun je wel toeslaan. Maar we zullen zien of dat gebeurd is."

BELUISTER - Het volledige gesprek met Erik Van Looy op de ochtendshow van MNM:

Meest gelezen