Foto Radio2, Linda Meirsschaut

Superfan Linda volgt Film Fest Gent al 49 jaar: "het filmfestival was mijn opleiding, ik heb er alles geleerd over de wereld"

Het Film Fest Gent viert het 50ste festivaljaar. Het allereerste filmfestival van Gent liep van 25 tot 31 januari 1974. Intussen vindt het festival telkens in oktober plaats. Het is uitgegroeid tot het grootste filmfestival van België met meer dan 100.000 bezoekers. Radio2 Oost-Vlaanderen sprak met Linda Meirsschaut, fan vanaf het begin. Voor Linda was het filmfestival eigenlijk vakantie, ze ging tot wel 6 films per dag bekijken, ontmoette acteurs en actrices en heeft van de films “heel veel geleerd”.

“Ik schrijf al mijn films in boekjes en mijn allereerste film op het festival was de openingsfilm van de allereerste editie: Händler der vier Jahrgezeiten van R.W. Fassbinder,” zo steekt Linda Meirsschaut van wal. Deze film was gisteren eenmalig te zien in Studio Skoop. “Ik kijk weer om te weten of ik er toen anders over dacht dan nu.” Linda heeft vier boeken vol met beschrijvingen van alle films die ze heeft gezien. “Het waren er soms zes per dag. In totaal zo’n 1.700.” Ze nam haar broodjes en drank mee om de dag door te komen. De filmfan organiseerde er ook haar werk naar: “Ik vroeg om in mijn contract te zetten dat ik mijn verlof mocht nemen in de periode van het filmfestival. Dat is nooit geweigerd, want ik nam nooit verlof in een andere periode.”

Filmfestival als leerschool

De films uit verschillende landen die getoond werden tijdens de festivals openden voor Linda een nieuwe wereld. “Ik ben op mijn 14de gaan werken en ik vond dat ik via de cinema van alles kon leren over kunst, geschiedenis, literatuur, architectuur. In een gewone film leer je dat niet, bij een ‘Rambo’ kan ik wel  bewondering hebben voor de acteur zijn lichaam, meer niet. Maar de Japanse, Duitse, Australische films kende ik niet en ik stond met mijn mond vol tanden! Elke keer opnieuw.” 

Voor Linda eindigden de films niet bij het verlaten van de zaal. “Ik doe ook opzoekingen. Bijvoorbeeld zag ik onlangs “Babylon” en er was een muziekje dat mij bezighield. Het deed mij denken aan een andere film, ik ben dat gaan opzoeken en inderdaad, het was van dezelfde componist als van Lalaland, wat ik al dacht. Of ik zag een film met een bepaalde kledingstijl en wist uit een andere film dat die stijl uit een bepaalde periode kwam. En ook op vlak van architectuur, kunst en literatuur heeft het filmfestival mij veel geleerd, het was eigenlijk mijn opleiding.”

Brad Pitt en Gina Lollobrigida

Behalve de boekjes met beschrijvingen van alle films die ze heeft gezien, heeft Linda ook acht plakboeken waarop ze trots is. Daarin zitten haar tickets, posters, foto's van acteurs en actrices en andere souvenirs. "Brad Pitt heeft eens "God bless Linda" in zijn handtekening geschreven. En ik ben eens gaan eten met de onlangs overleden Gina Lollobrigida. Je kon een tafeltje afhuren met enkele mensen en daar was ik bij."

Vrienden gemaakt

Tussen 2 films door blijven er altijd mensen zitten, merkte Linda. “Je ziet dat dat altijd dezelfden zijn en je geraakt aan de praat. Na enkele keren ga je naast elkaar zitten en intussen zijn we met een groepje en kennen ze ons als ‘de musketiers’. En we zien elkaar ook buiten de cinema.” 

Internationaal Filmgebeuren werd Film Fest Gent

Linda was erbij in 1974 op het eerste festival in Cinema Select, een cinema waar nu in Gent het shoppingcenter Zuid staat. Het filmfestival werd georganiseerd door Studio Skoop en de “Universitaire Filmklub”. In 1982 werd het evenement omgedoopt tot Internationaal Filmfestival van Vlaanderen en in 2013 werd het kortweg Film Fest Gent. Door de covidpandemie was er een kleinere editie tussen, maar in 2022 trok het Film Fest weer zo'n 100.000 bezoekers, net als de jaren voor covid.

Foto Radio2

Meest gelezen