Schietincident waarbij 6-jarige op leerkracht schoot in VS had "volledig voorkomen" kunnen worden

Het schietincident waarbij een 6-jarige in een basisschool in de Verenigde Staten op zijn lerares schoot, had "volledig voorkomen" kunnen worden. Dat zegt de advocaat van de lerares, die de school aanklaagt. Volgens haar hadden verschillende leerkrachten gemeld dat de jongen met een wapen naar school was gekomen, maar greep het schoolbestuur niet in. De directeur is nu ontslagen.

Het incident dateert al van begin deze maand. Op de Richneck Elementary School in Newport News (Virginia) eindigde een woordenwisseling tussen een leerling en een leerkracht in een schietpartij. Abigail Zwerner werd geraakt in haar borst en hand en moest in kritieke toestand naar het ziekenhuis afgevoerd worden. De leerling, een jongen van zes jaar oud, werd in hechtenis geplaatst.

Volledig voorkomen

Een woordvoerder van de politie benadrukte meteen dat er "geen sprake was van een ongeluk". De advocaat van leerkracht Zwerner voegt er nu aan toe dat het incident "volledig voorkomen" had kunnen worden. "Die dag hebben bezorgde werknemers en leerkrachten het schoolbestuur in drie uur tijd drie keer gewaarschuwd dat de jongen een pistool bij zich had en mensen bedreigde", stelt Diane Toscano. "Maar dat kon het schoolbestuur blijkbaar niets schelen."

Toscano zegt bijvoorbeeld dat een leraar had gewaarschuwd dat de jongen het pistool in zijn zak verstopte. "Nou, hij heeft kleine zakken", zou de beveiliger hebben gereageerd. Een andere leerkracht had gevraagd om de jongen te fouilleren en zijn rugzak te doorzoeken, maar ook daar werd niet op ingegaan. Zwerner zelf zou ook haar bezorgdheid hebben geuit en om hulp hebben gevraagd.

Ze klaagt de school nu aan omdat er niet ingegrepen werd. De directeur is intussen opgestapt. Het schoolbestuur had gestemd om hem te ontslaan. Volgens burgemeester Philip Jones is het goed dat het bestuur die keuze heeft gemaakt. Hij steunt het initiatief om "een nieuwe dynamische leider voor het openbaar schoolsysteem aan te nemen, zodat met de nodige veranderingen de scholen veiliger gemaakt kunnen worden voor iedereen".

Na de schietpartij kwamen mensen in Newport News op straat om hun medeleven met de leerkracht te betuigen
Copyright The Associated Press. All rights reserved

Mentale problemen

De leerkracht heeft ondertussen het ziekenhuis mogen verlaten, maar het blijft onduidelijk hoe dit kon gebeuren. De schietpartij beroerde de hele stad en er werden veel vragen gesteld over hoe nu om te gaan met de jonge dader. Op dit moment zijn er nog geen aanklachten bekendgemaakt. De familie van de jongen zegt dat hij kampt met mentale problemen en dat normaal altijd iemand van het gezin hem naar school begeleidt. Op de dag van de feiten zou hij alleen naar school zijn gegaan. 

Volgens de familie heeft de leerkracht steeds "ijverig en meelevend gewerkt om het gezin te ondersteunen bij het zoeken naar gepast onderwijs en de beste leefomgeving" voor hun zoon. Ook de politiechef van Newport News prijst mevrouw Zwerner. Volgens hem heeft ze die dag levens gered door haar leerlingen te evacueren uit de klas nadat er schoten waren gelost.

Het wapen dat de jongen heeft gebruikt, zou een legaal wapen zijn van zijn moeder, maar volgens de familie was dat beveiligd. In de staat Virginia is het verplicht om een wapen steeds te beveiligen zodat kinderen jonger dan 14 niet in gevaar kunnen komen.

Meest gelezen