Gemeenteraadsvoorzitter in Voeren neemt ontslag: "Niet meer dan logisch" nu hij nieuwe partij wil opstarten

In Voeren heeft Rik Tomsin zijn mandaat als gemeenteraadsvoorzitter teruggegeven aan zijn vroegere partij Voerbelangen. Die had daarom gevraagd omdat Tomsin, samen met enkele andere Voerenaars, bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar wil opkomen met een nieuwe tweetalige lijst. 

In Voeren zal Rik Tomsin vanavond de gemeenteraad niet voorzitten. Hij heeft gisteren zijn mandaat teruggegeven aan zijn vroegere partij Voerbelangen. Die had daarom gevraagd, omdat Tomsin samen met enkele andere Voerenaars plannen heeft om met een nieuwe tweetalige lijst op te komen bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2024. 

"Het is niet meer dan logisch dat hij dat mandaat nu teruggeeft", vindt burgemeester Joris Gaens (Voerbelangen). "Hij had het mandaat van gemeenteraadsvoorzitter gekregen van Voerbelangen. Het zou onrespectvol geweest zijn naar de partij en naar de kiezers toe als hij dat mandaat niet teruggaf aan de partij." 

De burgemeester werd niet door Tomsin zelf op de hoogte gebracht van zijn beslissing. "Hij heeft aan de algemeen directeur laten weten dat hij ontslag neemt als gemeenteraadsvoorzitter, en de directeur heeft me gisterennamiddag op de hoogte gebracht."

Voerbelangen gaat een nieuwe gemeenteraadsvoorzitter aanstellen tegen de raadszitting van februari. De partij moet daarover nog intern overleggen.

Meest gelezen