2017 Invision

Bedenker en stemacteur "Rick and Morty" aan de deur gezet na beschuldigingen van huiselijk geweld

De Amerikaanse streamingdienst Hulu en televisiezender Adult Swim hebben de samenwerking met Justin Roiland stopgezet. De 42-jarige televisiemaker, die mee aan de basis ligt van de bekroonde animatiereeks "Rick and Morty", wordt beschuldigd van huiselijk geweld. Zelf ontkent hij alle aantijgingen.

Justin Roiland (42) werd in mei 2020 in Orange County in de Amerikaanse staat Californië aangeklaagd voor huiselijk geweld en de vrijheidsberoving van een ex-vriendin met wie hij destijds samenwoonde. De feiten zouden dateren van januari 2020, maar de advocaat van Roiland zegt in een interview met het gespecialiseerde tijdschrift Deadline dat zijn cliënt onschuldig pleit. 

Hoewel de feiten al van 2020 dateren, bleven de aanklachten lange tijd onder de radar. Eerder deze maand werd Roiland in aanloop naar zijn proces een eerste keer verwacht op de rechtbank. Verschillende Amerikaanse media brachten dat nieuws en en sindsdien hebben verschillende grote mediapartners afstand genomen van de televisiemaker.

Rick and Morty

Dinsdag publiceerde televisiezender Adult Swim een korte maar duidelijk mededeling op haar socialemediakanalen: "Adult Swim heeft haar relatie met Justin Roiland beëindigd."  Roiland bedacht samen met Dan Harmon de popularie animatiereeks "Rick and Morty" en verzorgt in de serie ook de stemmen van de titelpersonages. 

"Rick and Morty" is hét vlaggenschip van Adult Swim en is bij ons onder meer te zien via het streamingplatform Netflix. In 2018 en 2020 won "Rick and Morty" de Emmy (een van de belangrijkste televisieprijzen ter wereld, red.) voor beste animatiereeks. 

Adult Swim laat weten dat de reeks ook zonder Justin Roiland zal verdergaan en dat er al volop wordt gewerkt aan het nieuwe, zevende seizoen. Wie de stemmen van de titelpersonages zal verzorgen is nog niet bekend.

Gisteren maakte ook de Amerikaanse streamingdienst Hulu bekend dat het de samenwerking met Roiland stopzet. Roiland is medebedenker en stem voor de animatieshow "Solar opposites" en is ook producer en stemacteur van de animatieserie "Koala man". Ook deze shows zouden verdergaan zonder hem.

Tot slot is Roiland  ook mede-oprichter van videospelontwikkelaar Squanch Games. Daar zou hij vorige week zelf ontslag genomen hebben, laat het bedrijf op Twitter weten. Het vertrek van Roiland zou geen invloed hebben op het voortbestaan van "High on life", het populairste spel van Squanch Games.

Meest gelezen