Videospeler inladen...

Na Twitter heet ook Facebook Donald Trump opnieuw welkom, zien we hem daar ook snel terug? "Afwachten tot juni"

Hoewel Donald Trump niet alleen opnieuw toegang krijgt tot zijn Twitter-account, maar ook tot zijn Facebook- en Instagramprofiel, is de kans reëel dat hij nog niet meteen terug zal keren naar de socialemediaplatformen. Dat zegt Tim Verheyden, expert sociale media bij VRT NWS. "Trump heeft namelijk een exclusiviteitscontract met zijn eigen platform Truth Social."

Trump werd begin 2021 verbannen van de sociale media, na de bestorming van het Capitool, omdat z'n opruiende berichten volgens Meta toen tot geweld hadden geleid. Nu, twee jaar later, heeft het moederbedrijf van Facebook en Instagram aangekondigd dat de accounts van Trump "in de komende weken" zullen worden hersteld. 

“Het volk moet kunnen horen wat hun politici zeggen, zodat ze een geïnformeerde keuze kunnen maken in het stemhokje", klinkt het in een persbericht. Trump wil voor de Republikeinse partij in 2024 opnieuw een gooi doen naar het presidentschap.

Maar volgens Tim Verheyden, expert social media bij VRT NWS, had Meta niet veel andere opties. “Trump was twee jaar verbannen en die twee jaar zijn nu om”, zegt hij in “De ochtend” op Radio 1. Het bedrijf moest dus wel een standpunt innemen en had klaarblijkelijk niet voldoende argumenten om de gewezen president nog langer te weren.

BELUISTER - "Er zijn ook voorwaarden verbonden aan de terugkeer", legt Tim Verheyden uit op Radio 1:

Aan Trumps terugkeer naar Facebook en Instagram zijn ook voorwaarden verbonden: "In het licht van zijn vorige herhaaldelijke inbreuken gaan we extra streng zijn", klinkt het bij Meta. "Als hij inhoud plaatst die in strijd is met de gebruiksvoorwaarden, gaan we die berichten verwijderen en zijn accounts opnieuw voor een maand tot twee jaar schorsen, afhankelijk van de ernst van de overtreding." 

Tim Verheyden heeft bedenkingen bij die voorwaarden. "Politieke advertenties worden bijvoorbeeld niet gefactcheckt door Meta, daarin zal Trump dus in principe kunnen zeggen wat hij wil."

Financieel belang

De voormalige president Trump reageerde in zijn gekende stijl op het nieuws. "Facebook, dat miljarden dollars aan waarde heeft verloren sinds ze uw favoriete president – ik - van het platform heeft gegooid, heeft zojuist aangekondigd dat ze mijn account weer in ere herstellen. Zoiets zou nooit meer mogen gebeuren, niet met een zittende president, maar ook niet met iemand anders die dat niet verdient!"

Miljarden dollars zou misschien een kleine overschatting kunnen zijn, maar het klopt wel dat Meta de afgelopen twee jaar heel wat advertentiegeld is misgelopen door de gewezen president te bannen. “Sinds 2018 heeft Donald Trump - persoonlijk of via organisaties die aan hem gelinkt worden - 113 miljoen dollar (ongeveer 103 miljoen euro) uitgegeven aan advertenties op sociale media”, rekende Verheyden uit. “Tijdens zijn eerste presidentscampagne in 2016 gaf hij zelfs meer dan 44 miljoen dollar uit op een half jaar tijd.”  

Ook het financiële plaatje zal dus zeker meegespeeld hebben in de beslissing van Meta om Trump terug toe te laten op Facebook en Instagram. Al zal het bedrijf dat nooit met zoveel woorden toegeven.

Truth Social

Toen Donald Trump de toegang werd ontzegd tot Facebook en Twitter heeft hij zich volledig op zijn eigen socialemediaplatform Truth Social gefocust. Maar zijn bereik en dus ook de invloed die hij kan uitoefenen op de publieke opinie is daar duidelijk minder groot dan bij de concurrentie. “Truth Social is voorlopig geen succes, toch niet als je succes uitdrukt in aantal volgers”, analyseert Verheyden. “Op Truth Social heeft de gewezen president 5 miljoen volgers, op Facebook heeft hij er 34 miljoen en op Instagram 23 miljoen.”  

Op Twitter heeft Trump zelfs 87 miljoen volgers, maar ondanks het feit dat hij vorige maand van Elon Musk opnieuw toegang kreeg tot zijn Twitter-account heeft hij daar nog niet van zich laten horen. “Dat komt omdat Trump tot in juni dit jaar een exclusiviteitsdeal heeft met Truth Social", duidt Verheyden. 

Uit documenten die het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone kon inkijken, blijkt dat Trump bij het oprichten van Truth Social een clausule heeft ondertekend waarin staat dat hij alle content die hij wil delen eerst op zijn eigen platform moet plaatsen. Pas 6 uur later mag hij zich dan wenden tot andere platformen.

“Het zou dus kunnen dat we tot in juni moeten wachten om te zien of Trump een echte terugkeer maakt naar Twitter en/of Facebook of niet”, besluit Verheyden. 

Meest gelezen