Videospeler inladen...

Onafhankelijke Antwerpse stadsdichters van start met de pennen van de inwoners: "Poëzie om in harde tijden verzachtende omstandigheden te creëren"

In het Letterenhuis in Antwerpen is de doorstart gegeven van het stadsdichterschap. Drie dichters en een duo kregen van inwoners en sympathisanten de symbolische pen toegestopt. Ruth Lasters schreef al een eerste stadsgedicht over de laatste tijger uit de Antwerpse Zoo, "symbool voor een onstuimige dialoog met iedereen".

Precies twintig jaar geleden, op Gedichtendag 2003, werd de allereerste Antwerpse stadsdichter geïnstalleerd: Tom Lanoye. De traditie wordt nu voortgezet, zij het zonder de steun van het stadsbestuur, waarmee de dichters eind vorig jaar in onmin raakten, omdat een gedicht geweigerd was.

Vier onafhankelijke stadsdichters, Lotte Dodion, Lies Van Gasse, Ruth Lasters en het duo Proza-K kregen in het Letterenhuis symbolisch pennen toegestopt van inwoners en poëzieliefhebbers, aangemoedigd door oud-stadsdichters Joke van Leeuwen, Peter Holvoet-Hanssen en Maud Vanhauwaert. Ze zijn aangesteld voor twee jaar.

BEKIJK - Onafhankelijke Antwerpse stadsdichters krijgen de pen in handen van het publiek (Journaal, 26 januari 2023):

Videospeler inladen...

De stadsdichters leggen sterk de nadruk op “het vrije woord” en de vrije meningsuiting. Lies van Gasse: “Dichters hebben vrijheid nodig om te kunnen denken; wij allen hebben vrijdenkers nodig om iets te kunnen betekenen. Daarom kiezen wij, Antwerpse stadsdichters, voor de Antwerpse bush en niet voor het geordende huis met haar Schoon Verdiep.”  

Ook in andere toespraken was nog bitterheid te horen over het conflict met het stadsbestuur. “Er wordt wel eens gezegd dat poëzie zich niet mag bemoeien met politiek. Er schuilt veel waarheid in deze woorden, maar ze staan niet in de goede volgorde,” zei initiatiefnemer en oud-stadsdichter Stijn Vranken. Maar hij laat de deur wel op een kier: “We steken onze hand uit. Wat ons betreft – welgemeend- valt er wel ooit weer samen te werken. Dat zou heel erg mooi zijn.”  

v.l.n.r. Lotte Dodion, Lies Van Gasse, Cleo Kalpholz, Ruth Lasters en Yves Kibi Puati Nelen

Ruth Lasters, wiens laatste gedicht “Losgeld” werd geweigerd door de stad, schreef nu als eerste een nieuw actualiteitsgedicht, “Yessie”, over de laatste tijger in de Zoo van Antwerpen, die in 2015 stierf. “De tijger staat symbool voor de onstuimige dialoog waar ik naar terugverlang, de dialoog met iedereen, ook met andersdenkenden.”

Ook Lotte Dodion legt de klemtoon op het "verbindende karakter van de poëzie, om de samenleving warmer te maken, om in harde tijden verzachtende omstandigheden te creëren". 

Elke maand komt er een actualiteitsgedicht van een van de dichters. En daarnaast werken ze aan “zichtbare, hoorbare, voelbare” projecten in de openbare ruimte. Yves Kibi Puati Nelen en Cleo Klapholz, het jonge woordkunstenaarsduo Proza-K, hebben bijvoorbeeld plannen met zowel jongeren als met senioren.

De onafhankelijke stadsdichters krijgen de steun van allerlei culturele en sociale organisaties en hopen ook op geld van het publiek via crowdfunding. Meer over hun plannen vind je hier.

Meest gelezen