AFP or licensors

"Grootste zwendel ooit": Hindenburg Research neemt op twee na rijkste mens op de korrel, al is onderzoek niet zonder controverse 

Het Amerikaanse onderzoeksbureau Hindenburg Research maakt in een nieuw rapport brandhout van de Indiase industrieel en multimiljardair Gautam Adani. Die maakte de voorbije jaren fortuin in verschillende sectoren zoals de luchtvaart en vastgoed, maar smukte zijn cijfers volgens het bureau op met "brutale aandelenmanipulatie". Het onderzoek is wel controversieel: Hindenburg Research speculeerde zelf op een koersdaling van Adani-aandelen.

Het meer dan honderd pagina's tellende rapport van Hindenburg Research is niet mals voor de Adanigroep en zijn voorzitter Gautam Adani. "De grootste zwendel uit de geschiedenis", kopt het onderzoek waaraan het bureau meer dan twee jaar werkte en waarvoor het tientallen mensen ondervroeg en duizenden documenten doorzocht. 

Gautam Adani, een Indiase ondernemer, vergaarde de voorbije jaren miljarden met projecten in de bouw van vastgoed, het beheer van luchthavens, de productie van eetbare oliën en cement. Deze week nog raamde het gezaghebbende, economisch magazine Forbes zijn fortuin op ongeveer 109 miljard euro. Hij is daarmee de op twee na rijkste mens ter wereld na Vuittonvoorzitter Bernard Arnault en Twitter- en Tesla-eigenaar Elon Musk.

De Adanigroep is ondermeer actief in de luchtvaarsector waar het luchthavens uitbaat
AFP or licensors

Die cijfers zijn grotendeels opgesmukt, zo beweert Hindenburg Research. Het onderzoeksbureau heeft het onder andere over leugens over de samenstelling van het aandeelhouderschap, beurskoersmanipulatie, corruptie en misbruik van overheidsgeld. De Adanigroep zou op papier zo veel meer waard zijn dan hij in werkelijkheid is. 

Controverse

Maar het onderzoek is niet zonder controverse. Hoewel Hindenburg Research een succesvolle geschiedenis van bedrijfsonderzoeken en kredietanalyses kent, twee jaar geleden stapte een vooraanstaande Amerikaanse zakenman op na onthullingen, doet het ook aan short selling. Short sellers proberen op de beurzen op relatief korte tijd veel geld te verdienen door in te schatten of aandelen snel in waarde zullen stijgen of zakken.

In dit geval had Hindenburg Research op een aandelencrash van de Adanigroep gespeculeerd. En die kwam er ook. Woensdag, net na de publicatie van het rapport, zakten de koersen van het concern onderuit. Meer dan tien miljard beurswaarde ging in rook op. 

AFP or licensors

De Indiërs reageerden furieus. "Het rapport is een kwaadaardige combinatie van selectieve desinformatie en verouderde, ongegronde en in diskrediet brengende beschuldigingen", zegt financieel directeur Jugeshinder Singh. De timing is volgens hem ook niet toevallig. De Adanigroep maakte zich net op om met de verkoop van aandelen 2,3 miljard euro op te halen.

Meest gelezen