Inwoners van Kiev schuilen opnieuw in de metrostations.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Elf doden en gewonden bij nieuwe reeks Russische raketaanvallen op Oekraïne: "Niet meteen iets met levering tanks te maken"

Bij een nieuwe reeks Russische drone- en raketaanvallen op verschillende steden in Oekraïne zijn volgens de Oekraïense hulpdiensten elf doden en elf gewonden gevallen. De aanvallen vonden plaats daags na de aankondiging dat Oekraïne van verschillende westerse landen tanks zal krijgen. Journalist Michiel Driebergen ziet niet meteen een link: "Zulke luchtaanvallen hebben dagen aan voorbereiding nodig", zegt hij op "De ochtend".

Het luchtalarm is vanochtend afgegaan in heel Oekraïne. Elf regio's werden getroffen door de aanvallen. Verspreid over heel het grondgebied zouden meer dan 55 raketten zijn afgevuurd, waarvan er volgens het Oekraïense leger 47 werden onderschept. 20 kruisraketten zouden zijn onderschept dichtbij Kiev.

Bij de aanvallen zijn volgens de Oekraïense hulpdiensten elf doden en elf gewonden gevallen. 

Eerder vandaag had burgemeester Vitali Klitsjko van Kiev gezegd dat er in de hoofdstad zeker één dode was gevallen. Het gaat om het eerste dodelijke slachtoffer in Kiev sinds oudejaarsavond. Er zijn ook zeker twee gewonden. De slachtoffers vielen in de wijk Holosiiv, in het zuiden van de hoofdstad. De bewoners van Kiev, en ook die van andere steden, kregen de raad om dekking te zoeken in schuilkelders.

Inwoners van Kiev schuilen opnieuw in de metrostations.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Een van de steden die werden getroffen, was de zuidelijke havenstad Odessa. Twee energiecentrales zijn daarbij geraakt. 

In de regio Odessa en ook rond Dnjepropetrovsk in het centrale oostelijke deel van het land en in en rond Kiev werden uit voorzorg stroomonderbrekingen ingelast. Het verantwoordelijke energiebedrijf doet dat om grote schade aan de  elektriciteitsinfrastructuur te voorkomen als de raketten hun doel treffen.

Ook elders in het land zijn er drone- en raketaanvallen geweest, onder meer in de regio rond Vinnytsia in het centrum van het land. 

Kremlin reageert: "Directe en toenemende westerse betrokkenheid"

De reeks aanvallen volgt daags na de aankondiging dat Oekraïne van verschillende westerse landen tanks zal krijgen die in Duitsland en Amerika zijn gemaakt. Die beslissing wordt door Rusland beschouwd als een "toenemende betrokkenheid" in het conflict.

"Er is vanuit de Europese hoofdsteden en Washington herhaaldelijk verklaard dat de levering van wapensystemen aan Oekraïne, met inbegrip van tanks, op geen enkele manier een betrokkenheid van die landen van de Noord-Atlantische alliantie inhoudt in de vijandelijkheden in Oekraïne. We zijn het daar absoluut niet mee eens",  heeft Dmitri Peskov, de woordvoerder van het Kremlin, verklaard volgens het Russische nieuwsagentschap Tass. "Moskou beschouwt alles wat ze doen als een directe betrokkenheid in het conflict. En we zien dat dit aan het toenemen is."

Volgens Michiel Driebergen, journalist bij onder meer De Correspondent, zijn de raketaanvallen geen directe reactie op de tanks. "Die luchtaanvallen zijn goed georganiseerd en gepland", vertelt hij in "De ochtend" vanuit de noordoostelijke stad Charkov. "Je hebt daar een aantal dagen of zelfs een week voor nodig. Sinds oktober is er bovendien bijna wekelijks een aanval. Al is Rusland niet meteen gelukkig met het nieuws over die tanks."

"Duitse tanks geleverd tegen eind maart, begin april"

De Duitse minister van Defensie Boris Pistorius maakte vandaag bekend dat de Duitse Leopard 2-tanks tegen eind maart, begin april zullen worden geleverd. De komende dagen wordt in Duitsland al gestart met trainingen voor Oekraïense troepen om de lichte Marder-pantservoertuigen te bedienen. De training voor de Leopard 2-tanks zal volgens Pistorius "een beetje later" beginnen.

De Duitse regering maakte gisteren bekend dat ze Leopard 2-tanks zal leveren aan Oekraïne en dat ze andere landen toestaat om dergelijke tanks te sturen. Die andere landen zijn volgens verscheidene media onder meer Polen, Noorwegen, Finland, Denemarken en Nederland. Volgens de Duitse regering zouden twee bataljons van Leopard 2-tanks worden gevormd, samen goed voor 80 tot 90 tanks. De Verenigde Staten van hun kant sturen 31 Abrams-tanks.

Meest gelezen