Podiumbouwer Hedwig De Meyer uit Tildonk krijgt Lifetime Achievement Award op de MIA's

Tijdens de uitreiking van de MIA's, de Vlaamse muziekprijzen, krijgt Hedwig De Meyer een Lifetime Achievement Award. Hij krijgt die prijs voor zijn lange carrière als podiumbouwer. De Meyer is de oprichter van Stageco, het bedrijf uit Tildonk bij Haacht dat podia bouwt voor alle grote wereldsterren zoals Madonna, U2 en Coldplay.

Het begon voor Hedwig De Meyer in de jaren '70. Hij was ingenieursstudent en bouwde toen het podium voor een lokaal festivalletje in Werchter, dat later Rock Werchter zou worden. Hij werkte daarvoor samen met muziekjournalist Herman Schueremans. "Ons podium stond op bierbakken", vertelt De Meyer. "We konden toen geen podium vinden en dan heb ik er maar zelf een gebouwd. En vanaf dan is het heel snel gegaan." 

Herman Schueremans en Hedwig De Meyer

Ondertussen bouwt Stageco podia voor de allergrootste artiesten zoals Genesis, Pink Floyd, AC/DC, Metallica, Beyoncé en The Rolling Stones. "Een van onze mooiste realisaties op technisch vlak is het podium voor U2, The Claw." Een foto van de testopbouw van The Claw hangt in de woonkamer van zanger Bono van U2. Op de achtergrond staat zelfs de kerktoren van Werchter. 

The Claw, het podium voor U2

Wat Stageco ook uitzonderlijk maakt, is dat ze een systeem ontwikkeld hebben waardoor een podium op een paar dagen tijd opgebouwd en afgebroken kan worden. En ze werken met een constructie waar ze er overal mee binnengeraken, zelfs in stadions die moeilijk toegankelijk zijn. Het bedrijf heeft ondertussen ook afdelingen in het buitenland.

Wij Belgen zijn altijd bescheiden, maar ons land zit vol talent

Hedwig De Meyer, Stageco

De Meyer heeft na 45 jaar de leiding van Stageco overgedragen, maar hij blijft wel meedraaien in het bedrijf. Vanavond krijgt hij een Lifetime Achievement Award tijdens de uitreiking van de MIA's. "Dit is prachtig en ook heel onverwacht. Ik vind het vooral mooi omdat het duidelijk maakt hoeveel wij als land betekenen in de entertainmentsector in de hele wereld. Wij Vlamingen zijn altijd bescheiden, maar ons land zit vol met talent, je mag dat echt niet onderschatten."

Meest gelezen