Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Vijf (zwarte) Amerikaanse agenten aangeklaagd voor dood 29-jarige zwarte man

Vijf Amerikaanse politieagenten worden vervolgd voor de dood van een zwarte man in Memphis. De 29-jarige Tyre Nichols werd drie weken geleden aangehouden door de politie en werd toen zo hard geslagen dat hij een paar dagen later kwam te overlijden.

De vijf agenten, die ook zwart zijn, werden eerder al ontslagen door het politiekorps wegens excessief geweld. Ze worden nu onder meer aangeklaagd voor doodslag en zware mishandeling. Ze zitten alle vijf vast en zijn ook uit hun ambt ontzet.

Nichols werd begin januari wegens "roekeloos rijgedrag" door de politie aan de kant gezet in Memphis in de Amerikaanse staat Tennessee. Daarbij kwam het tot "confrontaties". Nichols overleed enkele dagen later in het ziekenhuis.

"Hij was weerloos. Hij was een menselijke pi­ñata voor de politieagenten", verklaarde advocaat Anwalt Romanucci. Hij bestempelde het gedrag van de politieagenten als racistisch. Vrijdag zullen de beelden van de bodycams van de agenten worden gepubliceerd.

Memphis Police Department

In de Verenigde Staten komen politie-interventies met een dodelijke afloop regelmatig voor. Het bekendste voorbeeld is George Floyd, die in mei 2020 bij een politieactie in Minneapolis om het leven werd gebracht. De moord op Floyd leidde toen wereldwijd tot massaal protest. De familie van Nichols heeft opgeroepen tot vreedzaam protest.

BEKIJK - De familie van Nichols reageert geschokt na het zien van de bodycambeelden:

Videospeler inladen...

Meest gelezen