Elisabeth (l) en Mathilde (r) in Egypte in 2019.
Isopix

Royals op zondag - Prinses Elisabeth gaat koningin Elisabeth achterna bij Toetanchamon, en opnieuw circus in Monaco

Koningin Mathilde en prinses Elisabeth trekken naar Egypte, in de voetsporen van wijlen koningin Elisabeth. Prinses Amalia vertoeft in de Caraïben op haar eerste officiële inleef- (of werk)reis. August Brooksbank wordt grote broer. Een bijzondere editie van het Circusfestival voor prinses Stéphanie. En na de postzegel volgt een munt voor Mathilde. Op zondag varen we in het kielzog van de royals met een overzicht van het kleine en grote nieuws. 

Moeder en dochter naar Egypte

Koningin Mathilde en prinses Elisabeth trekken midden maart samen op pad. Ze brengen een driedaags werkbezoek aan Egypte. "Het is een eerbetoon aan koningin Elisabeth (1876-1965) en de koninklijke familie heeft een historische interesse in het oude Egypte", luidt het persbericht van ons paleis.

Mathilde en dochter Elisabeth (21) zullen verschillende plaatsen bezoeken die wijlen koningin Elisabeth tijdens haar missies bezocht, waaronder het beroemde graf van farao Toetanchamon. In Caïro zullen ze de opening bijwonen van een tentoonstelling over de koningin en de Belgische egyptologie.

Koningin Elisabeth en egyptoloog Jean Capart verlaten de grafkamer van Toetanchamon, 18 februari 1923.

Koningin Elisabeth? De vrouw van koning Albert I was er in februari 1923 bij toen de grafkamer van Toetanchamon officieel werd geopend. Elisabeth had een brede culturele interesse en verdiepte zich gepassioneerd in de geschiedenis van Egypte. Zij nodigde egyptoloog Jean Capart uit om haar en zoon Leopold te vergezellen naar de tombe. Drie maanden voordien was het graf van Toetanchamon ontdekt door de Britse archeoloog Howard Carter.

De koningin en Capart waren bij de eersten die het graf met sarcofaag konden zien, nog vooraleer de schatten er waren uitgehaald. De koninklijke belangstelling leidde kort daarna tot de oprichting van de naar Elisabeth genoemde Egyptologische Stichting (nu Genootschap), binnen het museum van het Jubelpark in Brussel.

Capart bouwde er met schenkingen - ook van de koningin - aan een collectie en een bibliotheek met wereldfaam, hij schreef aan de lopende band publicaties en leidde de eerste Belgische opgravingen aan de Nijl. 

BEKIJK (unieke beelden) - Prins Leopold drinkt een kopje thee op de piramidetop van Cheops:

Videospeler inladen...

Voor Mathilde en Elisabeth is het hun tweede buitenlandse werkreis samen, na hun missie in Kenia. Elisabeth is ook vernoemd naar de voormalige koningin, wist koning Filip bij de geboorte van zijn oudste dochter te vertellen: "Mijn overgrootmoeder koningin Elisabeth was een koningin met veel karakter, die veel voor het land gedaan heeft. Misschien kan ze een voorbeeld zijn."

Privé reisde het voltallige koninklijke gezin al naar Egypte (foto onder). Tijdens hun wintervakantie in 2019 werden ze gefotografeerd aan de piramides en de sfinx van Gizeh. Filip nam er zelf ook kiekjes.

Amalia in de Caraïben

Intussen is ook de Nederlandse prinses Amalia voor het eerst op officiële reis mee met haar ouders, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De prinses van Oranje - zoals de troonopvolgster wordt genoemd - maakt tot 9 februari kennis met de Caraïben, zoals haar vader dat op jonge leeftijd deed. Bonaire, Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba staan op de agenda.

Amalia volgt les aan de Universiteit van Amsterdam, maar de reis past "binnen het curriculum van de studie". Willem-Alexander heeft de Caraïben officieel al meer dan tien keer bezocht. Hij is staatshoofd van het Koninkrijk der Nederlanden dat bestaat uit vier landen: Nederland natuurlijk, Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Bonaire, Sint Eustatius en Saba hebben een aparte status en vormen Caribisch Nederland

Eugenie opnieuw zwanger

August Philip Hawke Brooksbank (1,5) wordt komende zomer grote broer. Dat maakte de Britse prinses Eugenie bekend op Instagram met een foto gemaakt door echtgenoot Jack. Het wordt het derde kleinkind voor prins Andrew en zijn ex-vrouw Sarah Ferguson, na August en Sienna (dochter van prinses Beatrice). De baby zal 13e in lijn zijn voor de Britse troon.

Vive le cirque

In Monte-Carlo vindt na twee jaar afwezigheid - corona stak stokken in de wielen - opnieuw het Internationale Circusfestival plaats. Naar goede gewoonte woont de prinselijke familie meermaals het evenement bij. Alle ogen waren gericht op Charlotte Casiraghi, dochter van prinses Caroline. Die volgens het magazine Info Voice zwanger van haar derde zou zijn.

Charlotte had haar zoontje Raphaël Elmaleh mee. Ze kwam tante prinses Stéphanie en neef Louis Ducruet steunen. Stéphanie is voorzitter van het festival dat in 1974 werd opgericht door haar vader, prins Rainier III. "Zonder hem zouden we hier niet zijn. (...) Vive le cirque", benadrukte de prinses aan Monaco Info. Zij noemt het festival belangrijk voor Monaco en de circusberoepen zelf. Volgend jaar is het een feesteditie met de pioniers van het festival uit 1974. 

Samen met dochter Pauline Ducruet lanceerde Stéphanie in 2012 ook de competitie New Generation voor jonge talenten. Pauline zit de jury voor die Gouden, Zilveren en Bronzen Clowns uitreikt. 

Charlotte en Stéphanie, met rechts een glimp van de 9-jarige Raphaël.
Pool/ABACA
Pool/ABACA

Twee dagen nadat prins Albert van Monaco met zijn jongste kinderen het Circusfestival had bezocht, heeft hij positief getest op COVID-19. Daarmee is Albert een derde keer besmet met het virus. Hij vertoont geen symptomen, stelt het goed en werkt van thuis uit.

Munt om Mathilde te bedanken

De Koninklijke Munt van België biedt een gouden munt aan voor de 50e verjaardag van koningin Mathilde. Van de munt, die 159 euro kost, worden maximaal 2.500 exemplaren geslagen.

Voor het eerst zijn de portretten van koningin Mathilde en koning Filip samen te zien op een gouden herdenkingsmunt. Op de ene kant van de munt staat Mathilde in profiel, met daarnaast haar monogram (een M met een kroon boven) en het getal 50. Aan de andere kant staat Filip, met ook de waarde van de munt (12,5 euro) en "België" in de drie landstalen. Ontwerpster is Iris Bruijns van de overheidsdienst Financiën. Zij baseerde zich op een foto van paleisfotograaf Michel Gronemberger. 

De gouden munt wordt verpakt in een luxueus doosje met genummerd certificaat van echtheid. Voor haar 50e verjaardag werd van de koningin ook een postzegel uitgegeven.

IB rechtsonder zijn de initialen van de ontwerpster.
https://www.herdenkingsmunten.be

Meest gelezen