Antwerpse scheepvaartpolitie kampt in strijd tegen drugssmokkel met grote tekorten: "Staan met 100 voor een gebied drie keer zo groot als Antwerpen"

De Antwerpse scheepvaartpolitie kampt met grote tekorten in de strijd tegen drugssmokkel. Dat zegt inspecteur van de scheepvaartpolitie Nele Van Gasse in het Radio 1-programma "De ochtend". "We staan met een honderdtal mensen voor een gebied dat ongeveer drie keer zo groot is als Antwerpen." Sinds deze week worden dagelijks zowat twintig politiemensen uit de Federale Reserve ingeschakeld om bij te springen. 

In de haven van Antwerpen worden heel wat drugs gesmokkeld, zo werd er vorig jaar een recordhoeveelheid van 110 ton cocaïne onderschept. De scheepvaartpolitie voerde zo'n 145 arrestaties uit. Toch glippen er nog heel wat drugs door de mazen van het net. Nele Van Gasse, inspecteur bij de Antwerpse scheepvaartpolitie, voelt zich niet machteloos bij haar werk op de Antwerpse haven, maar ontkent niet dat er te weinig werkkrachten zijn.

De Antwerpse scheepvaartpolitie is actief over de hele Antwerpse haven. Die strekt zich uit over een gebied van rechteroever tot delen van linkeroever, Kallo en Beveren. "Dat is een gebied dat ongeveer drie keer groter is dan de stad Antwerpen", zegt Van Gasse in "De ochtend". "Het is dweilen met de kraan open, maar als wij niet dweilen, wie gaat het dan wel doen?" 

Versterking uit Federale Reserve

Sinds deze week worden dagelijks zowat twintig politiemensen uit de Federale Reserve ingeschakeld in de haven van Antwerpen, zo meldt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) donderdag. Daardoor wordt het aantal zichtbare ploegen op het terrein meer dan verdubbeld, aldus de minister. Deze inzet wordt permanent geëvalueerd, en waar nodig bijgestuurd, licht Verlinden toe.

Ondertussen worden de nodige stappen gezet om de Antwerpse Scheepvaartpolitie structureel te versterken met nog 25 politiemensen. "Er bestaat geen mirakeloplossing om drugsbendes te stoppen", benadrukt Verlinden. 

Kat-en-muisspel

De werking van de scheepvaartpolitie is opgedeeld in drie pijlers. Zo worden er grensposten bemand, zijn er interventies op water en interventies op land. Op shiften van twaalf uur lang voeren de inspecteurs onder meer patrouilles uit, gaan ze aan boord van schepen voor paspoortcontroles en sporen ze drugscriminelen op. 

De meeste drugsuithalers worden op heterdaad betrapt, zegt Van Gasse. "Ofwel gaan we ter plaatse na een melding, ofwel komen we er zelf op uit tijdens een patrouille. Wanneer we toekomen, worden de werkzaamheden op de kaai stilgelegd. Dan begint een soort kat- en muisspel. Ondertussen zijn we goed georganiseerd zodat we ze wel kunnen insluiten. Dan gaan we over tot de arrestatie. Eenmaal op kantoor begint de papierwinkel." 

Voor dat werk op dat gebied, werken slechts een honderdtal agenten van de scheepvaartpolitie. "Dat is te weinig voor zo'n uitgestrekt gebied." De scheepvaartpolitie ziet daarom graag extra werkkracht komen, laat Van Gasse weten. "Wie interesse heeft, kan zich aanmelden op jobpol.be. Vervolgens moet je slagen voor de selectieproeven. Daarna kan je meteen bij de scheepvaartpolitie zelf solliciteren. Als je dan wordt toegelaten, kan je aan de opleiding beginnen."

"Onze haven drugsvrij"

Steeds meer havenarbeiders worden aangesproken door criminelen om mee te werken met het drugsmilieu of om een oogje dicht te knijpen. In 2021 lanceerde CEPA, de overkoepelende organisatie voor havenarbeiders, hierover ook een campagne en een anoniem meldpunt. De campagne kreeg de naam "Onze haven drugsvrij".

Van Gasse zegt zelf geen weet te hebben van collega's die al benaderd zijn. "Het is vooral belangrijk dat je gewoon nee zegt en je integriteit als politieagent behoudt. Onze ervaring leert dat als je nee blijft zeggen, je vanaf een bepaald moment wel met rust gelaten wordt. Het is pas als je "ja" zegt dat je eraan vast hangt. "

BELUISTER - Het volledige gesprek met Nele Van Gasse in "De ochtend":

Meest gelezen