(C)2016 Tom van Limpt, all rights reserved

Socialistisch ziekenfonds Solidaris ziet manier om jaarlijks een miljard euro te besparen: "Farmabedrijven moeten eerlijkere prijs vragen"

De sociale zekerheid kan jaarlijks een miljard euro besparen en herinvesteren als farmabedrijven een gerechtvaardigde prijs zouden vragen voor hun geneesmiddelen. Dat stelt het socialistische ziekenfonds Solidaris op basis van een nieuwe berekeningsmethode die het samen met internationale mutualiteiten ontwikkelde.

Volgens Solidaris is er momenteel nog te veel onduidelijkheid over hoe prijzen van geneesmiddelen tot stand komen. In samenwerking met de Association Internationale de la Mutualité (AIM) ontwikkelde het daarom een berekeningsmethode om tot een  geneesmiddelenprijs te komen die billijk en evenwichtig is voor zowel de sociale zekerheid als voor farmaceutische bedrijven. 

"We betalen tussen de 5 en 18 keer de gerechtvaardigde prijs voor kanker- en weesgeneesmiddelen en tot 3 keer de prijs voor meer gangbare behandelingen. Bij een rechtvaardige prijs zou onze sociale zekerheid 4 keer minder betalen voor alle innovatieve geneesmiddelen", klinkt het bij Solidaris. "1 miljard euro, of 20 procent van de geneesmiddelenuitgave kan ons land zo elk jaar herinvesteren."

Burgerpetitie

Het socialistisch ziekenfonds lanceert daarbovenop een grote burgerpetitie om het debat over de overwinsten en geneesmiddelprijzen van de farmabedrijven op de agenda te zetten. Solidaris hoopt ook dat België zijn voorzitterschap van de Europese Unie, in de eerste helft van 2024, kan gebruiken als hefboom om op Europees niveau te werken rond lagere en transparantere prijzen voor geneesmiddelen.

Meest gelezen