Tramvinker Eric Heylen

Tramvinkers gezocht in Antwerpen om vertragingen van trams op te sporen: "Met de secondewijzer in de hand"

De Antwerpse burgerbewegingen Ringland, Zorro en TreinTramBus zijn op zoek naar een twintigtal "tramvinkers". Dat zijn vrijwilligers die noteren hoe lang een tram doet over haar traject om eventuele vertragingen op te sporen. De tramlijnen 1,8 en 10 komen eerst aan de beurt, dat zijn de lijnen die vanuit de stad naar de rand rijden, meestal in een eigen bedding.

De Antwerpse burgerbewegingen Ringland, Zorro en TreinTramBus zoeken vrijwilligers die meten hoe lang trams over hun traject doen. Vorig jaar gebeurde al zo'n beperkt onderzoek en dat wordt nu uitgebreid naar trams die naar de rand van Antwerpen rijden. Deze" tramvinkers" moeten systematisch en met de secondewijzer in de hand structurele vertragingen noteren tijdens heen- en terugritten van de tram.

Liefst met twee

Concreet zoeken ze vrijwilligers die het traject van hun tramlijn al min of meer goed kennen. Het is makkelijker werken met zijn tweeën: iemand die met de secondewijzer in de hand de tijden opschrijft, en iemand die de omgeving van de tram in het oog houdt. Dat is nodig om na te gaan waarom de tram precies vertraagt of opgehouden wordt. Alles moet dan op invulbladen ingevuld worden, met alle haltes, verkeerslichten en alle ander vormen van vertraging erbij.

Dit onderzoek gaat over de tramlijnen 1, 8 en 10. Dat zijn trams die naar de rand van Antwerpen rijden, die meestal voor een deel gebruik maken van de metrokokers en overwegend in eigen bedding rijden. Het is de bedoeling om alle resultaten onder meer aan de Lijn door te spelen. Zo kunnen er gerichte maatregelen genomen worden om de trams vlotter te laten doorstromen. 

Meest gelezen