Lucas Denuwelaere

Vrijwilligers gezocht om met ouderen naar musea of voorstellingen te gaan in Mechelen

In Mechelen worden vrijwilligers gezocht om oudere of minder mobiele mensen te vergezellen bij cultuurvoorstellingen of een museumbezoek.  Het initiatief komt van vzw Cultuurvuur die daarvoor samenwerkt met het Cultuurcentrum Mechelen, ARSENAAL/LAZARUS, Filmhuis Mechelen en Museum Hof van Busleyden. Die stellen toegankelijke plaatsen ter beschikking en betalen ook het ticket van de vrijwilliger. De vervoerskosten zijn wel voor rekening van de vrijwilligers. 

De vzw Cultuurvuur wil dat oudere of minder mobiele mensen actief kunnen blijven genieten van kunst en cultuur. Daarom zoeken ze vrijwilligers die zich willen engageren als buddy om mee naar musea of cultuurvoorstellingen te gaan. De vzw werkt daarvoor samen met het Cultuurcentrum Mechelen, ARSENAAL/LAZARUS, Filmhuis Mechelen en Museum Hof van Busleyden. Het project heet "Vier het leven".

"Het zijn voornamelijk 80- en 90-plussers die niet meer in de cultuurhuizen raken" vertelt Zoë Junius van vzw Cultuurvuur. "Ofwel hebben ze geen gezelschap omdat ze hun partner verloren hebben, maar er zijn ook mensen die fysiek niet meer tot daar raken. Om hen te vergezellen zoeken we nu mensen die graag omgaan met ouderen, en die graag naar een tentoonstelling of concert gaan."

Gratis toegangsticket en drankje

De vrijwilligers krijgen in ruil voor hun engagement een gratis toegangsticket en de vzw betaalt ook een drankje. De vervoerskosten worden niet vergoed. Het is de bedoeling dat de vrijwilligers de ouderen thuis met hun auto gaan ophalen. "We sporen vrijwilligers ook aan om het project voor te stellen in woonzorgcentra of buurthuizen. Ouderen kunnen dan meteen vragen stellen, en zien een gezicht achter het project.", zegt Zoë Junius.

De cultuurhuizen kunnen aan de start van het cultuurseizoen zelf aangeven welke voorstellingen of evenementen geschikt zijn voor het project. Er worden dan toegankelijke zitplaatsen voorbehouden. Het project bestaat ook al in Gent, Brugge, Steenokkerzeel en Kortenberg. Vrijwilligers die geïnteresseerd zijn, kunnen terecht op de website van de stad Mechelen. 

Meest gelezen