gemeente Riemst

Instabiele mergelgroeve in Riemst wordt opgevuld met schuimbeton: "Vandaag starten eerste voorbereidingen"

In Riemst is gestart met de voorbereidingen om de mergelgroeve onder de Misweg te stabiliseren, na het waterlek van afgelopen weekend. Een gespecialiseerde firma boort vandaag een gat tot in de groeve. Dat is nodig om het instabiele deel van de groeve te kunnen opvullen met schuimbeton.  

Een deel van de groeve onder het gehucht Zussen was instabiel geworden. Door een lek in de waterleiding was het water tot in de groeve gesijpeld. Om een instorting te voorkomen, moet het instabiele deel van de groeve onder de Misweg opgevuld worden met speciaal schuimbeton. "Vandaag start de eerste fase, en dat is het boren van een gat waarlangs we dan dat beton in de groeve kunnen krijgen", vertelt burgemeester Mark Vos (CD&V). "In de groeve zelf moet ook nog een dam gebouwd worden. Om dat schuimbeton op de juiste plaats te houden."

In Riemst werden in het verleden nog enkele delen van de mergelgroeven gestabiliseerd. "Dat beton hard heel snel uit. Normaal gezien wordt het beton dinsdag ingespoten en als alles goed gaat, zou de Misweg dan tegen het eind van de week weer open kunnen." 

Het stabiliseren van de groeve onder de Misweg gebeurt dinsdag en dat zal zo'n 40.000 euro kosten. De gemeente wil dat geld later recupereren. "De problemen zijn veroorzaakt door een lek in de waterleiding, dus we hebben De Watergroep daarvoor in gebreke gesteld. Dat is een juridische procedure. Maar we moeten nu snel handelen, we moeten de stabiliteit snel weer in orde krijgen."

Meest gelezen