Brandweer Zone Rand roept op om altijd een reddingsstrook te vormen bij file, zelfs als er geen ongeval gebeurd is: " Te veel tijd verloren bij ongeval op E313 in Ranst"

Brandweer Zone Rand roept op om bij file altijd een reddingsstrook vormen. Gisteren hebben ze veel tijd verloren om een ongeval te bereiken op de E313, in Ranst richting Antwerpen. Ze raakten moeilijk door de file, omdat te weinig wagens een reddingsstrook vormden. Wie links rijdt, moet daarvoor links rijden. Op de andere rijstroken hou je rechts.

Brandweer Zone Rand heeft gisterenavond veel tijd verloren om een ongeval te bereiken op de E313. "Rond 18 uur is er ter hoogte van Ranst, waar de E313 en de E34 samenkomen, een ongeval gebeurd", vertelt Tina Boënne, communicatiemanager bij Brandweer Zone Rand. "Onze brandweer kreeg een oproep binnen om daar de brokstukken op te ruimen."

Maar de hulpdiensten moesten veel moeite doen om er te geraken. "Ten eerste heeft dat te maken met de locatie van het ongeval, dat plaatsvond ter hoogte van de samenvoeging van de E313 en de E34. Daar is een grote toestroming van auto's." Maar de brandweer merkt ook problemen bij het vormen van de reddingstrook. "Voorlopig zijn er nog te weinig mensen die de reddingstrook kennen, ondanks de vele acties van Agentschap Wegen en Verkeer."

Nu was het een niet-dringende oproep die de brandweer binnenkreeg, dus verloren de hulpdiensten geen kostbare tijd. Wanneer er slachtoffers bij betrokken zijn, is tijd wel van levensbelang.

Bestuurders moeten meer anticiperen. Zodra er een file ontstaat, moeten zij preventief een reddingstrook vormen

Tina Boënne, Brandweer Zone Rand

Volgens de brandweerzone moeten chauffeurs de reflex hebben om altijd een reddingsstrook te vormen bij file uit voorzorg. "Probeer te anticiperen op een mogelijk ongeval. Rij je op de linkerrijstrook, hou dan links aan. Rij je aan de rechterkant, hou dan rechts aan", legt Tina Boënne het basisprincipe nog eens uit. "Dat werkt en de hulpdiensten gaan je enorm dankbaar zijn."

Die reddingsstrook geeft ruimte aan de hulpdiensten, waardoor ze sneller ter plaatse zijn. "Dat is cruciaal om slachtoffers te helpen, maar ook belangrijk voor het verkeer. Hoe sneller hulpdiensten er zijn, hoe sneller het ongeval opgeruimd is en hoe sneller de file opgelost is."

Over de reddingsstrook vind je ook meer informatie op deze website van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Meest gelezen