AFP or licensors

Zeven dodelijke slachtoffers bij schietpartij aan synagoge in Oost-Jeruzalem

Bij een schietpartij in Oost-Jeruzalem zijn zeven dodelijke slachtoffers gevallen, zo melden Israëlische media. Er vielen ook drie zwaargewonden. De schutter is gedood, aldus de hulpdiensten. De schietpartij vond plaats nabij een synagoge in de Joodse kolonistenwijk Neve Yaakov en is een van de dodelijkste aanvallen in jaren tegen Israëliërs. De politie heeft het over een terroristische aanval.

De schietpartij komt er nadat gisteren negen doden vielen bij een actie van het Israëlische leger op de Westelijke Jordaanoever. Het leger viel een vluchtelingenkamp binnen in Jenin dat als bolwerk van Palestijnse militanten geldt. Daarbij werden zeven Palestijnse militanten gedood en twee burgers. Het was de dodelijkste actie van het Israëlische leger in de Palestijnse gebieden, na maanden van onrust. 

Als antwoord op deze actie van Israël waren er vandaag al raketaanvallen vanuit de Gazastrook, die Israël dan weer beantwoordde met luchtaanvallen. De schietpartij nabij de synagoge is nog niet opgeëist, maar een woordvoerder van de radicale Palestijnse organisatie Hamas vertelde aan Reuters dat het een reactie was op de aanval van het Israëlische leger in Jenin. 

De politie zegt dat de schutter met de auto voor de synagoge reed en het vuur opende op een groep gelovigen die naar buiten kwam. Hij zou enkele minuten geschoten hebben. De politie kon de dader neerschieten toen hij probeerde te vluchten. Hij kwam daarbij om het leven. 

De schutter is een 21-jarige Palestijnse man die in Oost-Jeruzalem woont. Hij zou alleen gehandeld hebben. De politie zei dat ze kosten noch moeite gaan sparen om iedereen op te sporen die hem geholpen heeft.

Dat de aanslag gebeurt op Holocaust Memorial Day maakt het extra pijnlijk. Vandaag  worden wereldwijd de zes miljoen Joden herdacht die omkwamen bij de Holocaust en miljoenen andere slachtoffers van het nazisme.

BEKIJK - De politie van Jeruzalem heeft het over een gecompliceerde aanval:

Videospeler inladen...

VN vraagt grootste terughoudendheid

Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de VN, heeft de aanslag nabij een synagoge in Oost-Jeruzalem veroordeeld. "Er is nooit een excuus voor terroristische aanvallen. Ze moeten altijd veroordeeld worden. Wat het nog verwerpelijker maakt, is dat het een aanval was op een religieuze plek en op de dag dat de hele wereld de slachtoffers van de  Holocaust herdenkt."

Guterres maakt zich zorgen over de huidige escalatie van geweld in Israël en in de bezette Palestijnse gebieden. Hij herhaalt ook nog eens zijn bezorgdheid over de aanval van het Israëlische leger in Jenin waarbij 9 Palestijnen om het leven kwamen. "Het is tijd om de grootste terughoudendheid aan de dag te leggen", klinkt het. 

De Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu heeft de plek van de aanslag bezocht. Hij wil zo snel mogelijk met zijn ministers samenkomen om de veiligheidssituatie te bespreken. 

BEKIJK - Nasrah Habiballah, NOS-correspondente in Tel Aviv, geeft een stand van zaken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen