Photo News

Flor Bressers, hoofdverdachte in grote drugszaak, mag wél naakt gefouilleerd worden, beslist rechtbank

Opvallende uitspraak van de rechtbank in Brussel: Flor Bressers, die gezien wordt als een van de belangrijkste cocaïnesmokkelaars van ons land, mag wel degelijk naakt gefouilleerd worden door de politie. Hij had daar, net als de beschuldigden van het terreurproces, een klacht over ingediend, maar krijgt dus ongelijk.

Flor Bressers werd een klein jaar geleden opgepakt in Zwitserland, nadat hij op de "Most Wanted"-lijst was gezet. De man uit Lommel was tot vier jaar cel veroordeeld voor diefstal met geweld in bende, afpersing met wapens en onwettige vrijheidsberoving met doodsbedreiging. Bressers had toen "zeer gewelddadige feiten" gepleegd tegenover het slachtoffer, een drugscrimineel. Daarnaast wordt Bressers ook verdacht van grootschalige cocaïnesmokkel. 

Enkele maanden geleden werd hij uitgeleverd, en sindsdien zit hij in een Belgische cel, in een speciaal veiligheidsregime. Hij heeft er geen contact met andere gevangenen, en mag sommige voorwerpen niet in zijn cel hebben.

Uitgekleed knielen

Bressers wordt geregeld naar de rechtbank gebracht, om er te verschijnen voor de raadkamer of de kamer van inbeschuldigingstelling. Die moeten oordelen of hij aangehouden moet blijven. 

Omdat hij volgens de politie een groot veiligheidsrisico vormt, moet hij daarbij telkens een naaktfouille ondergaan, net zoals de beschuldigden van het terreurproces: hij moet zich helemaal uitkleden en een paar keer door zijn knieën buigen om te controleren of hij niks verstopt heeft in zijn lichaam. Tijdens een van die controles was hij ook geblinddoekt.

Blinddoeken mag niet

Dat laatste kan alvast niet, oordeelt de Nederlandstalige rechtbank van Brussel nu in kortgeding. Er lijkt geen goede reden om Bressers een blinddoek op te zetten tijdens de naaktfouille, en het is ook in strijd met zijn waardigheid. Maar voor de rest krijgen Bressers en zijn advocaat Hans Rieder ongelijk. 

Volgens de rechter gaat er een voortdurende veiligheidsdreiging van de man uit, en is die nog altijd actueel en zeer ernstig. Er zijn aanwijzingen dat Bressers het hoofd is van een internationale gewelddadige drugsbende, die mensen heeft gegijzeld en ontvoerd.

De politie hoeft dan niet in detail te verantwoorden waarom ze hem aan een naaktfouille onderwerpt. De fouilles verlopen ook correct. Het feit dat Bressers zich goed gedraagt in de gevangenis, en dat hij in een speciaal veiligheidsregime zit, wil niet zeggen dat hij geen veiligheidsrisico meer is.

Bressers en zijn advocaat kunnen nog wel in beroep gaan tegen de uitspraak.

Gevolgen voor het terreurproces?

De uitspraak verschilt sterk van de beslissing over het terreurproces. Daarover oordeelde de Franstalige rechtbank van Brussel in kortgeding dat de beschuldigden alleen nog naakt gefouilleerd mochten worden als de politie voor elke beschuldigde elke dag opnieuw kon aantonen dat een naaktfouille echt nodig was. Anders werden hun mensenrechten geschonden. 

In de praktijk gaan die naaktfouilles van de terreurverdachten wel gewoon door, en bezorgt de politie elke dag een formulier aan de voorzitster van het assisenhof, waarin voor elke verdachte wordt uitgelegd waarom de controle nodig was. Hun advocaten laten dat elke dag noteren, zodat ze er later nog mee naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens kunnen stappen. 

De Belgische staat is trouwens in beroep gegaan tegen die beslissing, komende maandag wordt een datum geprikt voor de behandeling van dat beroep. De kans lijkt reëel dat de Belgische staat de uitspraak van de Nederlandstalige rechtbank als argument zal gebruiken.

Meest gelezen