Simon Gronowski (midden) ontsnapte als kleine jongen uit dodentrein naar Auschwitz
Twitter Philippe Close

Drie Brusselse verzetsstrijders uit Wereldoorlog II krijgen gedenkplaat en straatnaam in Ter Kamerenbos

Drie jonge verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog hebben een eigen gedenkplaat gekregen in het Ter Kamerenbos in Brussel. Ook drie straatnamen in het bos zijn voortaan naar hen vernoemd. De jongemannen hielden in 1943 een jodentransport tegen waardoor verschillende mensen aan de dood konden ontsnappen.

De stad Brussel onthulde vrijdagmiddag drie gedenkplaten voor verzetsstrijders Youra Livschitz, Jean Franklemon en Robert Maistriau in het Ter Kamerenbos. Ze leerden elkaar kennen op het atheneum van Ukkel. De inhuldiging vindt niet toevallig plaats op 27 januari, de internationale herdenkingsdag van de Holocaust (de jodenvervolging en genocide van de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog, red.). Het brein achter de verzetsdaad, Youra Livschitz, werd in 1944 terechtgesteld door de Duitse bezetter. Hij was 26 jaar oud. De twee andere mannen zijn intussen ook overleden.

Buitengewone verzetsdaad

“We willen deze helden ook herdenken door symbolisch drie wegen in het Ter Kamerenbos te hernoemen”, vertelt burgemeester van Brussel, Philippe Close (PS). De jongemannen dwongen op 19 april 1943 een trein van het twintigste konvooi om te stoppen. Die was vertrokken in de Dossin Kazerne in Mechelen en reed richting de uitroeiingskampen van Auschwitz, en had in totaal 1631 joden aan boord. In Boortmeerbeek kwam de trein tot stilstand en konden 17 mensen ontsnappen. 

Meest gelezen