Gerecht voert onderzoek naar uitbater van Brugs politiemuseum

In Brugge loopt er een onderzoek naar de uitbater van het vroegere politiemuseum. Het museum was maar een jaar open. De uitbater haalde het zelf leeg, maar het is niet duidelijk wat er gebeurde met een aantal stukken die hij in bruikleen had. Een aantal voorwerpen uit het museum zouden na de sluiting zijn opgedoken op sites voor zoekertjes.

Het politiemuseum in Brugge opende in 2021 in het vroegere politiecommissariaat aan de Lodewijk Coiseaukaai. Een verzamelaar mocht het gebouw gebruiken om er zijn eigen collectie tentoon te stellen van oude wapens en kostuums, aangevuld met stukken die hij in bruikleen had. Maar het museum sloot al snel, vermoedelijk na een discussie over een kapotte verwarmingsketel. De uitbater moest zelf opdraaien voor de herstellingskosten, maar was het daar blijkbaar niet mee eens. Hij haalde het museum leeg zonder dat het stadsbestuur en de politie daarvan op de hoogte waren. 

Onzorgvuldigheden

Het blijkt nu onduidelijk wat er gebeurd is met een aantal voorwerpen en kostuums die de man in bruikleen had. Bovendien stelt het gerecht vragen bij een inbraak in het museum in september vorig jaar. Op internet doken alvast zoekertjes op waar stukken uit het Politiemuseum werden aangeboden. Zowel het gerecht, de politie, als de advocaat van de vroegere uitbater zijn karig met commentaar. De advocaat laat wel weten dat zijn cliënt nooit de bedoeling had om iets verkeerd te doen. Hij wil hoogstens over onzorgvuldigheden 

Meest gelezen