Archiefbeeld, ter illlustratie.
Unsplash (Bruno Pereira)

Groen Beveren begrijpt niet dat schepencollege vergunning verleent voor lozing van bodemwater met PFAS

In Beveren is oppositiepartij Groen boos omdat het schepencollege toelaat dat er bodemwater met verhoogde PFAS-waarden wordt geloosd in een beek. Het gaat om water van twee bouwgronden langs de Lange Dreef, waar appartementen komen. De partij begrijpt niet waarom het schepencollege de omgevingsvergunning heeft afgeleverd en vraagt duidelijkheid. Volgens de burgemeester heeft de Vlaamse Milieumaatschappij alles bestudeerd en volgt de gemeente de regels. Ondertussen zijn buurtbewoners in beroep gegaan tegen de komst van de appartementsgebouwen.

In het centrum van Beveren zijn verhoogde PFAS-waarden vastgesteld. Dat meldt oppositiepartij Groen Beveren. De vervuiling zit in de bodem van twee bouwgronden langs de Lange Dreef, waar grote appartementsgebouwen komen van twee verschillende aannemers: Coren en Van Wellen. Het schepencollege heeft hen een vergunning verleend waarin onder meer staat dat ze het grondwater mogen lozen in een nabijgelegen beek. Onbegrijpelijk, vindt Groen-voorzitter Bram Massar. 

"In het rapport van de grondwateranalyse kan je duidelijk zien dat de PFAS waarden ruim boven de norm liggen. En dat vervuilde water zou dan zomaar in de Schelde terechtkomen. Ik kan mij niet voorstellen dat het schepencollege dat rapport niet bekeken heeft vooraleer de vergunning af te leveren, maar ze zullen toch wat nonchalant te werk zijn gegaan", stelt Massar. Hij gaat de kwestie voorleggen op de volgende gemeenteraad.

Burgemeester weerlegt de aantijging

Marc Van De Vijver, burgemeester van Beveren (CD&V), betreurt de aantijgingen van de oppositiepartij. "Er is een bemalingsstudie gemaakt", legt hij uit, "en de analyses daarvan zijn voorgelegd aan de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) met de duidelijke vraag of dit binnen de normen is die Vlaanderen oplegt. Voor het noordelijke project is bevestigd dat het perfect binnen de normen is en dat het project kan uitgevoerd worden. Wat het zuidelijke betreft, daarvoor wachten we nog op de goedkeuring van de VMM."

Buurtbewoners gingen in beroep

Groen Beveren heeft geprobeerd om een officiële klacht in te dienen en een beroepsprocedure te starten. "Helaas zijn we teruggefloten, omdat we niet konden aantonen waarom wij daar als partij persoonlijk belang bij hebben", vertelt Massar.

"Gelukkig hebben er ook buurtbewoners beroep aangetekend. En die klachten zijn wel aanvaard. Ik weet niet in detail wat zij precies aanklagen, maar dat gaat waarschijnlijk over de appartementsgebouwen op zich. Bijvoorbeeld hoe hoog ze zullen zijn, welk verkeer ze met zich zullen meebrengen en welke impact ze zullen hebben op de buurt", legt de partijvoorzitter uit.

Massar hoopt dat die lopende beroepsprocedure de bouwplannen zal vertragen, zodat zijn partij de PFAS-kwestie kan helpen uitklaren voordat de werkzaamheden beginnen. "We hopen dat het schepencollege zal inzien dat ze wat te vlot over het dossier zijn gegaan en dat ze alles nog eens grondig herbekijken."

Meest gelezen