Copyright 2022, The Associated Press. All rights reserved

De spanningen tussen Israël en Palestina zijn terug van nooit weggeweest: is er nog een kans op vrede?

Zeker negen Palestijnse doden bij een razzia door Israëlische troepen, zeven doden bij een schietpartij in Oost-Jeruzalem, heen-en-weer gevuur tussen de Gazastrook en Zuid-Israël, ... De spanningen tussen Israël en Palestina lopen de laatste dagen weer hoog op. Plots is het geweld in de regio terug van nooit weggeweest. Hoe komt dat? Maakt een duurzame vrede in de regio nog een kans?

Afgelopen nacht vuurde het Israëlische leger zes raketten af op verschillende doelwitten in de Gazastrook. Israël reageerde daarmee op de lancering van twee raketten die door Palestijnse militanten vanuit de Gazastrook werden afgevuurd. Dat was dan weer een reactie op de dodelijke Israëlische inval op de Westelijke Jordaanoever van gisteren, die aan zeker negen mensen het leven kostte. En vanavond vielen er vervolgens zeven doden bij een schietpartij in Oost-Jeruzalem.

De spanningen tussen Israël en Palestina leiden opnieuw tot een vicieuze cirkel van geweld, waar niet meteen een einde aan lijkt te komen. Hoe komt het dat de spanningen tussen de twee gebieden plots opnieuw hoog oplopen?

De regering van Benjamin Netanyahu

De spanningen zijn terug van nooit echt weggeweest. De razzia (een door de overheid georganiseerde opsporing en jacht op een groep mensen, red.) die het Israëlische leger gisteren uitvoerde in de stad Jenin, in het noorden van de Westelijke Jordaanoever, leek daarbij de spreekwoordelijke druppel. 

Bij de bestorming kwamen 9 Palestijnen om het leven, onder wie een vrouw van 61 jaar. Het leger zou een militante beweging op het spoor zijn geweest, die een aanslag op Israëlisch grondgebied plande. Het was de dodelijkste actie van het Israëlische leger in de bezette Palestijnse gebieden na maanden van onrust. Dit jaar alleen al kwamen 30 Palestijnen om bij de confrontaties met Israëlische troepen.

Het is al langer onrustig in de regio, vooral sinds de bekendmaking van de nieuwe Israëlische regering. Die nieuwe, controversiële regering van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu bevat enkele opvallende figuren. Een activist die banden heeft met terroristische organisaties, een kolonistenleider die in een illegale nederzetting op de Westelijke Jordaanoever woont, ... Het zijn slechts enkele van de veelbesproken figuren die binnenkort een ministerfunctie zullen opnemen binnen die regering. 

En dat zint de Palestijnen niet. Zij vrezen vooral dat hun situatie er nog verder op zal achteruitgaan en dat hun vrijheden nog verder ingeperkt zullen worden. 

Die aanname lijkt op het eerste gezicht niet onterecht. Verschillende nieuwe leden van de Israëlische regering hebben al aangekondigd dat ze de bouw van nieuwe Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever willen versnellen. Dat maakt elke mogelijkheid tot een tweestatenoplossing, waarbij twee onafhankelijke staten opgericht worden op het grondgebied van het voormalige mandaatgebied Palestina, zo goed als onmogelijk. Bovendien zouden de politie en het leger dankzij die nieuwe regering (nog) meer de touwtjes in handen hebben.

Door de nieuwe koers van de regering verliezen de Palestijnen alle hoop op de duurzame, langdurige vrede die een tweestatenoplossing kon bewerkstelligen. Dat blijkt uit de resultaten van verschillende bevragingen onder de Palestijnse bevolking. De steun voor een tweestatenoplossing zakt er naar een historisch dieptepunt. Slechts een derde van de Palestijnen steunt de tweestatenoplossing nog. 

AFP or licensors

Het ziet er dus niet goed uit voor de Palestijnen. Alles wijst erop dat de nieuwe vredesonderhandelingen tussen Palestina en de nieuwe ultraconservatieve Israëlische regering nog stroever zullen verlopen. Het zal voor de Palestijnen zeer moeilijk worden om nog tot een zinvolle overeenkomst te komen. 

Volgende week brengt Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken een bezoek aan Israël, Egypte en de Westelijke Jordaanoever. Hij zal zowel de Israëlische premier Benjamin Netanyahu als de Palestijnse leiders ontmoeten. Blinken wil het hebben over de oplopende spanningen. 

Niet de eerste keer...

De Gazastrook is al vaker het toneel geweest van een gewelddadig treffen tussen Israël en de islamistische organisaties Hamas en Islamitische Jihad. De voorbije jaren werden daar al vijf oorlogen uitgevochten. Na elke opflakkering van geweld volgt een wankel bestand, dat voor een korte tijd het fragiele staakt-het-vuren in de regio bewaart. Tot de volgende opstoot van geweld de Westelijke Jordaanoever opschrikt, of in Jeruzalem, of elders... 

usage worldwide

Meest gelezen