Foto: Kliniek Sint-Jozef

Kliniek Sint-Jozef Pittem en ARhus Roeselare organiseren een levende bibliotheek

In het kenniscentrum ARhus in Roeselare lenen ze niet alleen gewone, maar ook levende boeken uit. Het zijn 13 mensen van vlees en bloed, medewerkers en (ex-)patiënten van Kliniek Sint-Jozef in Pittem. Elk met hun eigen verhaal over psychische kwetsbaarheid. In de levende bibliotheek kan je met hen in gesprek gaan en in hun belevingswereld stappen.

Mentale problemen zijn voor veel mensen een dagelijkse realiteit. Ongeveer 700.000 Vlamingen kampen met ernstige psychische problemen. Nog veel meer mensen krijgen er onrechtstreeks mee te maken door kennissen of familieleden. Een vaak voorkomend maatschappelijk gegeven dus waar Kliniek Sint-Jozef Pittem en ARhus Roeselare graag op inzetten door levende boeken uit te lenen. “De drempel naar de geestelijke gezondheidszorg is voor veel mensen nog altijd gigantisch groot”, zegt ervaringswerker Koen Lavens van Sint-Jozef, die het vroeger zelf psychisch moeilijk had. “Het duurt dan ook heel lang voor mensen effectief de stap zetten om te praten over die psychische kwetsbaarheid en er iets aan te doen.”

Onbevangen babbel

De levende bibliotheek is een evenement waarbij je je een halfuur met een levend boek kan afzonderen, om te luisteren of vragen te stellen. Je ontmoet er de mens achter elk verhaal. Je kan er vrijuit met hen praten over hoop, verlies, veerkracht en kwetsbaarheid. “De levende boeken vertellen hoe zij er weer bovenop zijn geraakt, met vallen en opstaan en met goede ondersteuning”, zegt Koen.

Het waren mijn collega's die er mij op wezen dat het tijd was om even op de pauzeknop te drukken
Annemie Dupont, verpleegkundige én levend boek

Annemie Dupont werkt 23 jaar als verpleegkundige in Kliniek Sint-Jozef, maar is ook een ervaringsdeskundige. Ze kreeg een paar jaar geleden zelf een burn-out. “Het waren mijn collega’s die er mij op wezen en zeiden dat het tijd was om even op de pauzeknop te drukken. Dat was niet evident, maar ik ben toch in therapie gegaan”, zegt Annemie. “Nu ik zelf een burn-out heb doorgemaakt, begrijp ik mijn patiënten veel beter en kan ik hen ook beter begeleiden.”

Taboe doorbreken

In de levende bibliotheek zitten 13 levende boeken. Annemie is er één van. “Door over mijn probleem te spreken, wil ik het taboe doorbreken. We werken in de zorg, maar wij zijn ook maar gewone mensen. Ons leven loopt ook niet altijd van een leien dakje. Het is niet erg om hulp te vragen en te krijgen. Hopelijk kan ik zo ook andere mensen helpen.”

Meest gelezen