Milo Rau stopt als artistiek directeur van NTGent

De Zwitserse theatermaker en regisseur Milo Rau stopt als artistiek directeur van NTGent en gaat aan de slag als intendant van het Oostenrijkse festival Wiener Festwochen. Rau stopt komende zomer maar blijft wel verbonden aan NTGent als huisartiest. Hij was artistiek directeur sinds 2018. 

Milo Rau verlaat deze zomer NTGent als artistiek directeur, hij blijft er wel aan de slag als huisartiest. Rau stapt over naar de Wiener Festwochen, een Oostenrijks festival voor podiumkunsten. De Zwitserse theatermaker en regisseur was sinds 2018 aan de slag bij NTGent. Hij maakte heel wat spraakmakende voorstellingen. "Milo Rau heeft NTGent internationaal op de kaart gezet. Dat hij nu overstapt naar één van de meest prestigieuze festivals is voor ons een eer. We zijn dankbaar voor de samenwerking", laat NTGent in een persmededeling weten. De zoektocht naar een opvolger start binnenkort.  

Veelschrijver en eredoctor

Rau is een internationaal gelauwerde artiest. Hij schreef intussen al meer dan vijftig toneelstukken, films en boeken. Hij won onder meer de Europese Theaterprijs voor zijn oeuvre en kreeg ook een eredoctoraat van de universiteiten van Lund (Zweden) en Gent. Bij zijn aanstelling in Gent schreef hij 'Het Manifest van Gent' waarin hij zijn visie op modern theater uitdrukte. Exemplarisch voor de voorstellingen van Rau zijn de mix tussen documentaire en theater, hij experimenteert ook vaak met video en andere mediavormen. Rau werkt vaak en graag met amateurs en zet ook sterk in op talent van eigen bodem.  

Laatste voorstelling

Op dit moment werkt Rau voor NTGent nog aan het laatste deel van een trilogie waarin hij klassieke stukken herinterpreteert.  Voor 'Antigone in de Amazone' trekt hij ook zelf naar het Amazonewoud in Brazilië. Het stuk gaat in mei in première in Gent. Het zal de laatste productie zijn die Rau als artistiek directeur maakt voor NTGent. Hij blijft aan het huis verbonden als huisartiest en zal dus ook in de toekomst bij producties betrokken worden. Hij maakte onder meer ook 'Lam Gods',  'Orestes in Mosul', 'Grief & Beauty' en 'The Interrogation' voor NTGent. 

Meest gelezen