AVS

Minister Dalle stimuleert samenwerking regionale televisiezenders: "Wellicht redding voor AVS door efficiënter werk"

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) wil dat de twee Oost-Vlaamse regionale zenders AVS en TV Oost fuseren. Dat heeft hij gezegd in de commissie media van het Vlaams Parlement. AVS heeft al een tijd financiële moeilijkheden, deze week kreeg de zender nog vijf maanden bescherming tegen haar schuldeisers. 

AVS was de allereerste regionale tv-zender in Vlaanderen en brengt regionaal nieuws over de westelijke helft van Oost-Vlaanderen. Maar de zender zit in slechte financiële papieren en heeft onlangs nog bescherming gekregen tegen haar schuldeisers voor de komende vijf maanden.

Jaren geleden was het idee al eens gevallen om samen te werken met TV Oost, dat de oostelijke helft van de provincie bedient. Sommigen spraken zelfs van een mogelijke fusie, maar AVS hield de boot af. Nu wil minister voor Media Benjamin Dalle (CD&V) de regionale zenders ondersteunen die fuseren en crossmediaal werken.

Een fusie is de enige duurzame oplossing voor een sterke berichtgeving in Oost-Vlaanderen

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V)

"De regionale zenders die fusioneren, zullen extra geld krijgen, net als de zenders die crossmediale samenwerkingen opzetten", zegt de mediaminister. "Ik wil het gericht aanpakken, waarbij degenen die doen wat moet gebeuren daar ook extra voor ondersteund worden." 

"Maar omroepen moeten natuurlijk zelf die keuze maken, ik zal hen niet verplichten om te fusioneren. Een puur opgelegde fusie is iets wat meestal niet werkt, maar ik denk dat men wel beseft vandaag dat het eigenlijk de enige duurzame oplossing is voor een sterke berichtgeving in Oost-Vlaanderen." 

Minister voor Media Benjamin Dalle

Volgens Dalle hebben regionale zenders geen andere keuze dan samen te werken en hun kijkers via verschillende media te bereiken. Hij verwijst ook naar de conceptnota die hij voor de zomer had voorgelegd. "Daarin staan de krachtlijnen voor een toekomstgerichte omslag. Want de jongste tien jaar is de omzet van de meeste regionale zenders ongeveer met een derde gedaald, dus de situatie is ernstig, niet alleen in Oost-Vlaanderen."

"Als zenders samenwerken, zonder hun eigenheid te verliezen, kunnen ze hun kosten beter beheersen. Ze kunnen hun inkomsten ook efficiënter vergaren. Ook de overstap maken van een tv-zender naar een mediabedrijf is wenselijk. Zo kunnen ze crossmediaal meer van hun verhalen bij de mensen brengen, door bijvoorbeeld ook sterker in te zetten op online berichtgeving." 

Made in Oost-Vlaanderen

Meest gelezen