New Zealand Herald

Overstromingen in Nieuw-Zeeland: noodtoestand is van kracht

In de Nieuw-Zeelandse stad Auckland is op vijftien uur tijd al bijna evenveel regen gevallen als tijdens een hele zomer. De noodtoestand is er afgekondigd. Een onbekend aantal mensen zijn geëvacueerd, er zijn voorlopig geen slachtoffers. 

In de grootste stad van Nieuw-Zeeland, Auckland, zijn er hevige overstromingen door stortregens. De noodtoestand is afgekondigd, die zal waarschijnlijk tot morgenochtend lokale tijd duren. Een noodtoestand houdt in dat het stadsbestuur meer bevoegheden heeft om maatregelen te nemen tegen het noodweer. 

Het onstuimige weer heeft voorlopig nog geen slachtoffers gemaakt. De hulpdiensten roepen de 1,6 miljoen inwoners van Auckland op om beschutting te zoeken. Verplaatsingen worden ook afgeraden, de luchthaven en verschillende wegen zijn gesloten. Reddingsdiensten hebben meer dan duizend oproepen binnengekregen van mensen die getroffen zijn door het noodweer. Er worden kajaks en jetski's ingezet om mensen te bevrijden die opgesloten zaten in overstroomde huizen. 

BEKIJK- Met natte voeten in de bus: dit is het noodweer in Auckland

Videospeler inladen...

Er verschijnen verschillende videos online van mensen die tot hun middel in het water staan. De burgemeester van Auckland Wayne Brown zegt in een radio-interview dat het belangrijkste is dat de regen stopt. 

Concert Elton John afgeblazen

Een concert van de Britse zanger Elton John werd, minuten voor de zanger het podium zou betreden, afgeblazen. Van de 40.000 fans die verwacht werden, stonden er al veel voor het concertgebouw te wachten. Er werden bussen ingezet om de fans naar een veiligere plek te vervoeren. Het is al de tweede keer dat een concert van Elton John wordt geannuleerd. In 2020 laste de muzikant zijn concert van zijn afscheidstournee al af omdat hij zijn stem was verloren. 

Meest gelezen