Regisseur Veerle Baetens en hoofdrolspeelsters Rose Marchant en Charlotte De Bruyne op het Sundance Film Festival.
2023 Getty Images

Rosa Marchant, die de jonge Eva vertolkt in de verfilming van "Het smelt", wint Amerikaanse filmprijs

Rosa Marchant, de 17-jarige actrice die een van de hoofdrollen vertolkt in "Het smelt", het speelfilmdebuut van Veerle Baetens, heeft de Special Jury Award voor beste acteerprestatie gewonnen op het Sundance Film Festival in de Verenigde Staten. Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds.

"Het smelt" ging in wereldpremière op Sundance Film Festival in Salt Lake City (Utah) als onderdeel van de World Cinema Dramatic competitie. Het festival is een van de belangrijkste onafhankelijke filmfestivals van de Verenigde Staten. 

"Het smelt" gaat over de ingetogen Eva, die vele jaren na een snikhete zomer die volledig uit de hand liep, terugkeert naar haar geboortedorp met een ijsblok in haar koffer. Ze wil er afrekenen met haar verleden. De jonge Eva wordt gespeeld door Rosa Marchant. Charlotte De Bruyne speelt de volwassen Eva. 

Veerle Baetens schreef het scenario samen met Maarten Loix op basis van de gelijknamige succesroman van Lize Spit uit 2015. Ze regisseerde de film ook zelf. 

Baetens reageerde erg enthousiast na de première in de VS. "Ik was heel nerveus, maar het was fantastisch", zei ze vorige zondag in "De ochtend" op Radio 1. "Het publiek was heel erg aangedaan, op een positieve manier. Ze waren geëmotioneerd, stelden de goede vragen. Een heel dankbaar publiek. Zalig en intens."   

Meest gelezen