KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY

RSV-epidemie officieel voorbij, griep blijft wel in het land en kan nog toenemen

De RSV-epidemie in ons land is officieel voorbij. Dat blijkt uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Het aantal besmettingen is voor de tweede week op rij onder de epidemische drempel gezakt. De griep blijft voorlopig wel nog in het land. Het aantal besmettingen stabiliseert, maar kan de komende weken opnieuw stijgen.

Het aantal luchtweginfecties blijft dalen. Het aantal besmettingen met RSV is voor de tweede week op rij onder de epidemische drempel gedoken. Daarmee is de RSV-epidemie nu officieel ten einde. Ze liep van half november tot eind december.

RSV (respiratoir syncytieel virus) is een virus dat in eerste instantie de bovenste luchtwegen aantast. De neus en keel dus. Bij volwassenen veroorzaakt het meestal een "gewone" verkoudheid, maar bij baby's en verzwakte ouderen kan het ook ernstige symptomen veroorzaken, zoals ademnood en uitdroging. RSV is heel besmettelijk.

Het griepvirus circuleert voorlopig wel nog volop in ons land, zij het op een relatief laag niveau. De cijfers van het aantal besmettingen zijn gestabiliseerd, maar de griepepidemie is dus nog niet voorbij. Viroloog Steven Van Gucht sluit een stijging van het aantal nieuwe besmettingen de komende weken niet uit.

"De hele winter lang kunnen er ademhalingsvirussen blijven circuleren. De  basisvoorzorgsmaatregelen blijven dus van toepassing", zegt Van Gucht. "Blijf thuis als je ziek bent, draag een mondmasker op het openbaar vervoer, zorg voor een goede ventilatie..."

Er zijn vorige week ook minder mensen met een ernstige acute luchtweginfectie opgenomen in het ziekenhuis. 

Coronacijfers opnieuw sterk gedaald

Vorige week werden 17 procent minder coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis dan de week ervoor. 303 patiënten werden opgenomen voor een coronabesmetting, 268 patiënten werden opgenomen voor een andere reden, maar testten positief. 

Er liggen momenteel nog 650 patiënten met corona in de Belgische ziekenhuizen, van wie 45 op intensieve verzorging (-20% tegenover vorige week). Gemiddeld zijn elke dag 4 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting. 

Er werden vorige week dagelijks gemiddeld 340 infecties met COVID-19 geregistreerd, een daling van 21 procent ten opzichte van de zeven voorgaande dagen. In deze periode werden dagelijks bijna 4.500 tests uitgevoerd (-16 procent), waarvan 9,3 procent positief was.

Meest gelezen