Scherpenheuvel-Zichem verbiedt confetti tijdens carnavalsstoeten

De stad Scherpenheuvel-Zichem verbiedt het gebruik van confetti tijdens de carnavalsstoeten die de komende weken gepland staan. De stad wil zo de afvalberg verkleinen en milieuvervuiling voorkomen. De organisatoren van de stoeten staan achter de beslissing.

Tijdens de carnavalsstoeten in Scherpenheuvel-Zichem zal dit jaar geen confetti meer gebruikt worden. De stad en de organisatoren van de vier stoeten zijn samen tot die afspraak gekomen. Ook tijdens de zes kinderstoeten van de scholen zal er geen confetti gebruikt worden. Het verbod is door de gemeenteraad goedgekeurd.

"Scherpenheuvel-Zichem is een echte carnavalsstad en we speelden al langer met het idee om confetti niet meer toe te laten in de stoeten", vertelt burgemeester Manu Claes (CD&V). "Het is niet alleen veel werk voor onze stadsarbeiders om alles op te kuisen, maar ook vanuit milieuoogpunt is het gebruik van confetti niet goed. Al voor corona waren hier gesprekken over met de carnavalsverenigingen en de scholen. Verschillende organisatoren hadden zelf al het initiatief genomen om geen confetti meer te gebruiken, het was dan ook niet moeilijk om iedereen te overtuigen. De nieuwe afspraak is breed gedragen, we verwachten dan ook dat de maatregel vlot zal nageleefd worden."

Wel nog snoep

Geen confetti meer dus, maar de verengingen zullen wel nog kunnen blijven strooien met snoepgoed en klein speelgoed. "Als die dingen gegooid worden, dan blijft dat ook niet liggen, want het gaat om dingen die de mensen doorgaans oprapen en kunnen gebruiken."

Meest gelezen