Videospeler inladen...

BEKIJK - Opnieuw feest in Technotempel Fuse na sluiting, maar frustratie blijft: "DJ's willen niet spelen onder 100 decibel om kwaliteit en intensiteit muziek te behouden"

Na een tijdelijke sluiting is er gisteren voor het eerst weer gedanst in de Brusselse technoclub Fuse. Leefmilieu Brussel legde de club eerder deze maand strenge geluidsnormen en een verplicht sluitingsuur op, na klachten van een buurman. De stad heeft die regels nu een beetje versoepeld, en dus test Fuse of het zo de deuren toch weer kan opengooien.

In de Brusselse techodiscotheek Fuse is er gisterenavond voor het eerst sinds de sluiting eerder deze maand opnieuw feest gevierd. Het gaat om een tijdelijke heropening, een test om te kijken of Fuse kan draaien met de nieuwe beperkingen die aan de club worden opgelegd.

"It's good to see you again", lezen de posters de op de deur. Creatief directeur van Fuse Steven Van Belle geeft onze reporter Steven De Craene een rondleiding. "Dit is de danstempel: niet groot maar wel berucht. Hier kunnen zo'n 800 mensen binnen", vertelt hij.

BEKIJK - Steven De Craene krijgt een rondleiding in de club waar de decibels voortaan beperkt zijn: "De geluidstechnicus zit achter de DJ. Er zijn duidelijke regels":

Videospeler inladen...

De eerste avond na de sluiting is meteen stevig, met een DJ-set van Klangkuenstler. "Dat is een nieuwe, opkomende DJ, gekend voor zijn hardere, stevigere techno. Het is dus een heel goede testcase", aldus Van Belle.

"We starten het eerste uur op 94 decibel, dan gaan we naar 97, en dan naar 100", vertelt Van Belle. "Een groot probleem voor ons is dat we om zes uur plots van 100 terug naar 94 decibel moeten. Dat is heel drastisch. Je moet ook rekenen: als je de hele avond in een luide omgeving staat, ontstaat er gewenning. Je oren passen zich aan aan het volume."

De DJ's draaien namelijk ook niet graag ónder een bepaald geluidsniveau. "DJ's zelf stellen eisen naar kwaliteit toe: zij willen eigenlijk niet spelen onder de 100 decibel, net om de kwaliteit en intensiteit van de muziek te behouden."

"Het probleem nu is dat wij een economische activiteit zijn", aldus Van Belle. "Wij worden beschouwd als een café met luide muziek. Dit is geen cultuur. En dat laat niet toe om uitzonderingen toe te laten."

Of Fuse op deze manier kan blijven doorgaan, en op zijn huidige locatie in Brussel zal kunnen blijven, daar heeft Van Belle geen antwoord op. "Ik denk dat dat een vraag is voor de politiek. Dit is boven ons eigen hoofd gegroeid en enkel politieke wil kan dit oplossen. Ik hoop dat ze daarbij het gezond verstand gebruiken.

Meest gelezen