Vrees voor spiraal van nieuw geweld na aanval op synagoge in Oost-Jeruzalem, ruim 40 mensen opgepakt

Na de dodelijke aanval op een synagoge in Oost-Jeruzalem wordt gevreesd voor een nieuwe spiraal van geweld. Een Palestijnse schutter schoot gisteravond 7 mensen dood aan de ingang van een synagoge. Dat zou een vergelding zijn geweest voor een dodelijke inval van het Israëlische leger in Palestijns gebied een dag eerder. De topman van de Verenigde Naties roept beide partijen op tot terughoudendheid.

De Amerikaanse president Joe Biden noemt de dodelijke schietpartij "een aanval op de beschaafde wereld". Hij biedt de Israëlische premier Netanyahu "alle hulp" aan. Ook VN-topman Antonio Guterres heeft de schietpartij scherp veroordeeld. Hij noemde het een "bijzonder verachtelijke daad", net op de dag dat de Holocaust werd herdacht.

Tegelijkertijd waarschuwt Guterres voor een escalatie van het geweld. Hij roept Israël en de Palestijnen op tot terughoudendheid nu de spanningen steeds verder oplopen. De dader van de dodelijke aanval was een 21-jarige Palestijn uit Oost-Jeruzalem die wellicht uit was op wraak. 

Harde aanpak

Een dag eerder werden 9 Palestijnen gedood bij een militaire inval van het Israëlische leger in een vluchtelingenkamp in Jenin op de Westelijke Jordaanoever. Vanuit de Gazastrook werden raketten afgevuurd en luchtaanvallen uitgevoerd. Deze maand alleen al zijn er al 30 Palestijnen omgekomen bij Israëlische acties.  

In Israël is sinds kort een ultranationalistische regering aan de macht die een hardere aanpak heeft beloofd van de Palestijnse opstandelingen. Na de aanval van gisteren kondigt het leger aan meer militairen te zullen sturen naar Oost-Jeruzalem.

BEKIJK - "We hebben daar een leger, politie en veiligheidsdiensten voor":

Videospeler inladen...

Nieuwe aanval

Vanochtend opende een andere Palestijnse schutter het vuur in Oost-Jeruzalem. Daarbij raakten twee mensen gewond, een van hen is er erg aan toe. Volgens de politie ging het om een terroristische aanval. De dader zou amper 13 zijn geweest en werd overmeesterd door de politie.

Intussen heeft de politie al 42 mensen opgepakt "voor ondervraging" na de dodelijke aanval op de synagoge. Het gaat vooral om kennissen en familie van de 21-jarige dader. 

Meest gelezen