Archiefbeeld

Koningin Elisabethzaal viert 125-jarig bestaan met opvallend concert: "Vanavond iedereen met naam Elisabeth gratis welkom"

Het Antwerp Symphony Orchestra organiseert vanavond een opvallend concert om de 125ste verjaardag van de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen te vieren. Iedereen met de naam Elisabeth, of een verwante naam, is namelijk gratis welkom. "We stuurden daar een tijdje geleden een oproep voor uit, en er werd enorm enthousiast op gereageerd", klinkt het.

In Antwerpen organiseert het Antwerp Symphony Orchestra vanavond een bijzonder concert in de Koningin Elisabethzaal om de 125ste verjaardag van de zaal te vieren. "Een deel van de zaal is opengesteld voor mensen met de naam Elisabeth, zij zijn gratis welkom", zegt Sven Sabbe van het Antwerp Symphony Orchestra. "Ook mensen wiens naam verwant is aan Elisabeth, zoals Ilse, Ella of Lizanne, mogen komen."

Een stad als Antwerpen heeft gewoon een klassieke zaal als deze nodig, het is een instituut waar je op kan vertrouwen

Sven Sabbe, Antwerp Symphony Orchestra

Het huisorkest van de zaal plaatste een tijdje geleden die oproep. "Daar werd enorm enthousiast op gereageerd, waardoor we vanavond voor een volle zaal zullen spelen", vertelt Sabbe tevreden. Bovendien is het concert op zich al speciaal: het Antwerp Symphony Orchestra werkt samen met de Muziekkapel Koningin Elisabeth uit Waterloo en Lukáš Vondráček, de winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd voor Piano in 2016. "Daarom spreken we ook van het "Elisabeth-weekend". Zo organiseren we er elk jaar een, en nu viel die samen met het jubileum van de Koningin Elisabethzaal." 

Belang voor de stad

Het belang van de Koningin Elisabethzaal voor de stad Antwerpen is volgens Sabbe niet te onderschatten. "Al sinds het begin van de negentiende eeuw is er veel klassieke muziek gemaakt in de stad en ontstond er een echt concertleven", vertelt hij. "Een stad als Antwerpen heeft gewoon een klassieke zaal als deze nodig, het is een instituut waar mensen op kunnen vertrouwen. Dat is alleen nog meer beter geworden sinds de renovatie van enkele jaren geleden."

Het blijft niet bij de vier concerten om de verjaardag van de zaal te vieren. "Zo brachten we begin december ook nog een boek uit over de geschiedenis van de zaal", zegt Sabbe nog. "Daaruit wordt nogmaals duidelijk hoe de stad en de zaal al lang met elkaar verbonden zijn." Hoewel het deel van de zaal dat wordt vrijgehouden voor mensen met de naam Elisabeth al volzet is, zijn er voor vanavond nog wel enkele betalende tickets beschikbaar.

Meest gelezen