Foto: Karolina Maruszak

Antwerps podiumkunstenhuis hetpaleis maakt nieuw theaterdoek en wil hulp van alle Antwerpenaren

In Antwerpen is de eerste steek gezet van het nieuwe theaterdoek voor de grote zaal van hetpaleis, het podiumkunstenhuis voor een jong publiek. Daarvoor rekent het gezelschap op de Antwerpenaar zelf, ze willen met zoveel mogelijk inwoners van de stad samen aan het nieuwe doek borduren. "We zien het als een utopisch beeld van de samenleving: niemand mag onopgemerkt blijven", klinkt het. 

Het Antwerpse podiumkunstenhuis hetpaleis, dat zich vooral richt op een jong publiek, start met een opmerkelijk project. Ze willen samen met zoveel mogelijk inwoners van de stad samen een nieuwe theaterdoek voor de grote zaal van hetpaleis borduren. "Er passeren hier zoveel verschillende mensen met een uiteenlopende achtergrond", klinkt het. "We wilden die rijkdom van onze stad vatten in één beeld."

Daarvoor werkt hetpaleis samen met textielkunstenaar Lies Van Assche. Een groot leeg doek is het startpunt. "Hier kan je geen fouten maken, we willen dat iedereen zich uitgenodigd voelt", legt ze uit. Wie nog niet kan borduren, kan enkele technieken aangeleerd krijgen. "Maar ook wie het al wel kan, is enorm welkom", zegt Van Assche. "Bovendien is iedereen ook vrij om te improviseren."

Foto: Wannes Cré

Om de eerste steek te zetten, nodigde hetpaleis twintig Antwerpenaren uit van verschillende leeftijden, afkomsten en beroepen. Het gaat dan onder meer om kok Seppe Nobels, de 16-jarige acteur Mo Bakker en theaterregisseur Mokhallad Rasem. "Het concept is simpel: laat een spoor achter op dit doek", vertelt Van Assche. "We zien het doek als een utopisch beeld van de samenleving, waarin niemand onopgemerkt mag blijven."

Iedereen welkom op zaterdagen en tijdens schoolvakanties

Wie wil meehelpen, kan dat doen op zaterdagen en tijdens de schoolvakanties. Op schooldagen kunnen klassen komen borduren. Het doek ligt op de eerste verdieping van hetpaleis. Daar zijn ook plekken om even te zitten of ervaringen te delen in een audiodagboek. 

Meest gelezen