Ook in november voerden klimaatactivisten al eens actie op de Utrechtsebaan op de A12.

Honderden klimaatactivisten blokkeren weg in Den Haag, politie grijpt in: zeker 200 arrestaties

In Nederland heeft de politie enkele honderden klimaatactivisten gearresteerd die een belangrijke weg blokkeerden in Den Haag. De demonstranten protesteerden tegen de Nederlandse overheidssubsidies voor fossiele brandstoffen. Die subsidies blijven voorlopig bestaan terwijl de klimaatverandering steeds zichtbaarder wordt en wetenschappers net vragen voor een omgekeerd beleid. 

De activisten verzamelden rond het middaguur na een oproep van de actiegroep Extinction Rebellion. Ze blokkeerden de Utrechtsebaan, aan het begin van de snelweg A12 in Den Haag. De betogers willen met hun actie protesteren tegen het feit dat Nederlandse overheid nog altijd subsidies geeft aan producenten van fossiele brandstoffen zoals olie, kolen en gas. Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komen broeikasgassen vrij die de klimaatopwarming in de hand werken. 

Volgens Nederlandse media was de oproep een succes en hadden "duizenden activisten" zich verzameld. Ze scandeerden leuzen en hadden ook kartonnen borden mee. Heel wat activisten gingen de A12 op, ondanks een verbod van burgemeester Jan van Zanen en de politie. Ze maakten zich aan elkaar en aan de weg vast met lijm. 

De politie had de handen vol met het verwijderen van de actievoerders, die zich aan elkaar en aan de weg hadden vastgelijmd

De politie had de handen vol met het verwijderen van de demonstranten. Ze gebruikte speciaal gereedschap en onder meer ook cola om de aan elkaar gelijmde activisten te scheiden. Opgepakte demonstranten werden in busjes weggebracht. Na ruim vier uur was de A12 zo goed als volledig weer vrijgemaakt. 

Uiteindelijk werden volgens de politie minstens 200 actievoerders gearresteerd. Volgens Extinction Rebellion zou het gaan om 500 arrestaties. Enkele bekende Nederlanders kwamen de actie steunen in Den Haag, zoals zangeres MEROL. 

De actie lokte een debat uit tussen voor- en tegenstanders. Actievoerders voor het klimaat blokkeerden eerder al een deel van het vliegveld Schiphol en er waren ook de acties die bewust kunstwerken viseerden. Ook de Utrechtsebaan werd al eens bezet. De actievoerders ondernemen naar eigen zeggen actie omdat de overheden in gebreke blijven. 

Overheidssubsidies fossiele brandstoffen?

Het zou volgens de openbare omroep NOS niet enkel gaan om rechtstreekse subsidies, maar ook om belastingvoordelen en prijsondersteuning. Over het exacte bedrag lopen de versies uiteen. Terwijl activisten het hebben over 17 miljard, gaat het volgens de Nederlandse overheid om 4,5 miljard euro, zowat 4 keer minder dus. 

BEKIJK - Klimaatactivisten vakkundig verwijderd door de Nederlandse politie

Videospeler inladen...

Meest gelezen