Belga Image

"Wie praat die gaat": daders laten boodschap achter na vuurwerkbom in Eisden-Tuinwijk

De onbekende daders van de aanslag met vermoedelijk alweer een vuurwerkbom achter een woning aan de Bevrijdingslaan in Eisden-Tuinwijk (Maasmechelen), hebben een niet mis te verstane boodschap achtergelaten op een gevel. De woorden "Wie praat die gaat" waren met een spuitbus aangebracht.

Zaterdag rond 0.30 uur werden buurtbewoners opgeschrikt door een zeer luide knal, die de vensters van de omliggende huizen deed trillen. Er brak meteen brand uit in het tuinhuis achter de woning. Daarna volgde een tweede knal die vermoedelijk van een ontplofte gasfles afkomstig was. Een buurman had twee gemaskerde personen zien weglopen.

De brandweerpost Maasmechelen van de hulpverleningszone Oost-Limburg moest via de achterliggende straat, de Louis Mercierlaan, de vlammen bestrijden. Bij de aanslag, die vermoedelijk weer aan het drugsmilieu gelinkt is, vielen geen gewonden. In de geviseerde woning woonde familie van de 19-jarige M. K. uit Maasmechelen die sinds maandag met zijn 18-jarige vriendin uit Nederland in de cel zit voor onder meer zijn betrokkenheid bij een aanslag op een pand aan de Bredabaan in Brasschaat.

Belga Image

Buurtonderzoek

Donderdag was door de politie LaMa (Lanaken/Maasmechelen) bekendgemaakt dat de 19-jarige M. K. en zijn vriendin en twee minderjarigen gearresteerd waren voor hun rol bij drie aanslagen, twee in Maasmechelen en eentje in Brasschaat. Voor het onderzoek werd samengewerkt met de federale gerechtelijke politie van Limburg en Antwerpen.

Zaterdagmorgen kwamen de mensen van het gerechtelijk lab en de ontmijningsdienst van het leger, DOVO, ter plaatse aan de Bevrijdingslaan voor een uitgebreid sporenonderzoek. De politie van de zone Lanaken-Maasmechelen (LaMa) deed een buurtonderzoek en ging op zoek naar eventuele camerabeelden.

Vuurwerkbommen

Op zondag 15 januari lieten twee onbekenden een vuurwerkbom van het type Cobra die aan een plastic fles met brandversnellers bevestigd was, ontploffen in de inkomhal van een appartementsgebouw Op De Duif in Mechelen-aan-de-Maas (Maasmechelen). Daar was op een muur een bedreiging aangebracht aan het adres van een andere 19-jarige Maasmechelaar. Twee deuren werden uit hun kader geblazen en een deel van het plafond viel naar beneden.

Maandagochtend 16 januari volgde een aanslag met een vuurwerkbom bij de moeder van de 19-jarige Maasmechelaar op de Bevrijdingslaan in Eisden-Tuinwijk. Daar raakte de voordeur beschadigd. Zondag 22 januari volgde de aanslag in Brasschaat met vervolgens de arrestaties van de 19-jarige M. K., zijn 18-jarige vriendin en twee minderjarigen.

Huiszoekingen

Er werden huiszoekingen uitgevoerd in Lanaken, Maasmechelen en Dilsen-Stokkem. "Daarbij werden heel wat materiële elementen aangetroffen, die de verdachten aan de feiten konden linken. Het onderzoek loopt nog verder en het is niet uit te sluiten dat er in de nabije toekomst bijkomende arrestaties volgen. De betrokken politiediensten staan op dit moment nog altijd in nauw overleg", zo maakte politie LaMa donderdag bekend.

Over de aanslag van zaterdag wilde de politie voorlopig nog niets kwijt.

Belga Image

Meest gelezen