2017 AP

Ouders van sterrenkindjes kunnen hartslag opnieuw horen door project van UZ Gent

Ouders die tijdens de zwangerschap een kindje verloren zijn, kunnen een geluidsfragment met een video aanvragen van de hartslag van hun kindje. Dat kan hen helpen bij het verwerkingsproces. Ouders die na april 2015 hun kindje vroegtijdig zijn verloren, kunnen dat aanvragen bij het UZ Gent.

Voor het eerst de hartslag horen van je ongeboren kind is een magisch moment. Vaak beseffen ouders pas dan wat er allemaal op hen afkomt. Maar voor sommige ouders, blijft dit geluid jammer genoeg slechts een vage herinnering als ze hun ongeboren kindje verliezen. UZ Gent wil met het project "Shortest Lives" de ouders de kans geven om dat moment nog eens te herbeleven. Dat doen ze in samenwerking met het Berrefonds, een vzw die gezinnen ondersteunt na verlies van een kindje. 

BEKIJK - Ouders van sterrenkindjes vertellen wat de geluidsopname voor hen betekent:

Videospeler inladen...

Hoe werkt het?

De ouders krijgen niet het letterlijke geluidsfragment te horen, zoals het tijdens de echografie klonk, maar een reconstructie daarvan. "In de medische afdeling worden er nooit geluiden opgenomen, alleen beelden", legt dokter Ellen Roets uit. 

"Onze ICT-afdeling heeft een programma gemaakt waarbij, van het opgenomen beeld van de hartslag, een geluidsfragment kan gemaakt worden op basis van de pieken en dalen die te zien zijn. Een ander bedrijf gaat dan aan de slag met dat geluid en maakt er een visualisatie van." Zo kan je de hartslag niet alleen zien in beeld, maar ook horen zoals die klonk tijdens de echografie.

"Enorm waardevol"

Voor Julie en Maarten, die hun dochtertje Lilly vijf jaar geleden verloren, is het fragment beluisteren erg emotioneel en een grote steun. "Het was een heel mooi moment. We zijn enorm dankbaar dat we na zoveel jaar toch nog een stukje van haar in huis kunnen hebben. Dat geluidsfragment is enorm waardevol."

Ouders die hun kindje verloren en in het UZ Gent minstens één echografie lieten maken tijdens de zwangerschap na april 2015, kunnen een aanvraag indienen via shortestlives.com.

Meest gelezen