Deze week werden de vijf agenten die bij de feiten betrokken waren, aangeklaagd voor doodslag en zware mishandeling.

"Ik probeer gewoon naar huis te gaan": tijdslijn toont hoe extreem politiegeweld bij arrestatie leidde tot dood zwarte man in Memphis 

Wat was de aanleiding voor het buitensporige politiegeweld op 7 januari in Memphis, dat uiteindelijk leidde tot de dood van de 29-jarige Tyre Nichols? Waarom werd de man die avond zo hard aangepakt? Vrijgegeven videobeelden, die minuut per minuut tonen wat er die avond is gebeurd, roepen alleen maar meer vragen op over het gedrag van de betrokken agenten.

20.24 uur

Tyre Nichols wordt door politieagenten tegengehouden aan het rode licht, niet ver van het huis van zijn moeder. Nichols wordt onmiddellijk met geweld uit de wagen getrokken. "Ik heb niets gedaan", hoor je hem zeggen.

Volgens de politie van Memphis werd hij op dat moment verdacht van "roekeloos rijgedrag", maar buiten die bewering van de betrokken agenten is van dat rijgedrag (tot dusver) geen bewijs gevonden op videobeelden uit de omgeving, heeft het politiedepartement bevestigd.

20.25 uur

Nichols wordt naast zijn auto ruw tegen de grond geduwd. "Oké, oké, ik zit op de grond", zegt hij. "Stop, ik doe niks", hoor je nog. "Jullie doen wel echt heel veel nu. Ik probeer gewoon naar huis te gaan." Een agent houdt een taser tegen zijn been. 

BEKIJK - Beeldfragmenten van de arrestatie van Tyre Nichols (opgelet, schokkend beeld):

Videospeler inladen...

Nichols worstelt zich uiteindelijk vrij en loopt weg, in de richting van het huis van zijn moeder. Een agent probeert hem nog te taseren, maar dat lijkt te mislukken.

20.33 uur

Tyre Nichols wordt onderschept door agenten op nog geen 100 meter van het huis van zijn moeder. Hij ligt op de grond en krijgt klappen van de agenten, zo tonen bodycambeelden. Hij roept tot drie keer toe luid: "Mama!" Een agent spuit verschillende keren pepperspray in zijn gezicht. 

De worsteling blijft minutenlang duren. Videobeeld van bovenaf toon hoe Nichols rechtstaat (of rechtop wordt gehouden door de agenten). In die minuten wordt hij twee keer in het gezicht getrapt, zes keer in het gezicht gebokst en drie keer hard met een politiestok geslagen.

20.37 uur

Nichols is letterlijk murw geslagen. Hij wordt liggend geboeid. Uiteindelijk wordt hij zittend, half in elkaar gezakt, tegen een politieauto gezet.

20.41 uur

Medische hulpverleners komen ter plaatse, maar een ambulance laat op zich wachten. Pas minuten later beginnen ze Nichols effectief te verzorgen. 

21.02 uur

Een ziekenwagen arriveert. Uiteindelijk wordt Nichols naar het ziekenhuis gebracht. Nichols sterft daar een paar dagen later als gevolg van "uitgebreide bloedingen veroorzaakt door zware klappen".

Deze week werden de vijf agenten die bij de feiten betrokken waren, aangeklaagd voor doodslag en zware mishandeling. Eerder al waren ze ontslagen wegens het gebruik van buitensporig geweld.

Meest gelezen