Het Grote Vogelweekend: dat is ook vogels tellen met de kleinkinderen

Het is dit weekend Het Grote Vogelweekend. Elk jaar roept Natuurpunt tijdens dat weekend Vlamingen op om vogelsoorten te tellen in hun tuin. Ook Jan Stevens uit Alken, van vogelwerkgroep Likona, telt jaarlijks mee. En dit jaar is dat extra leuk, want ook de kleinkinderen hebben de microbe van het vogeltellen te pakken.

Jan Stevens staat samen met zijn vrouw en de kleinkinderen aan het venster voor zijn achtertuin. Ze zijn samen volop in de weer met het tellen van vogelsoorten. "In heel Vlaanderen worden nu op dezelfde manier vogels geteld", legt Stevens uit. "Een kwartier lang tellen we alle vogels die in onze tuin aanwezig zijn. De grootste aantallen van elke soort noteren we op een invulformulier en straks sturen we dat door naar Natuurpunt. Het is altijd leuk als je dan bijzondere soorten ziet, zoals een grote bonte specht of een boomklever."

Het vogelkijken is niet nieuw voor de kleinkinderen, maar het is wel de eerste keer dat ze vogels tellen. "Ik heb al veel vogels geteld vandaag", zegt kleinzoon Sem. "Ik heb bijvoorbeeld al pimpelmezen, koolmezen, roodborstjes, vinken en winterkoninkjes gezien. Ik vind het wel leuk als ik een vogel zie die je minder vaak ziet, zoals koolmezen en pimpelmezen." Ook kleindochter Mirthe telt voor het eerst samen met de grootouders. "Ik denk wel dat ik het in de toekomst vaker wil doen", zegt ze. "Natuur interesseert me wel. Echt een favoriete vogel heb ik niet. Ik vind alle vogels wel mooi eigenlijk."

©Jan Stevens

Meest gelezen