Bos aangeplant op vroeger voetbalveld in Beringen

Er is een bos aangeplant op het vroegere c-terrein van voetbalploeg Red Star Korspel in Beringen. Op de site worden zo’n 900 bomen aangeplant. In dezelfde actie worden er op het terrein achter de Aldi in Beringen nog eens zo’n 1.000 bomen aangeplant.

Op de vroegere terreinen van Red Star Korspel wordt tegenwoordig minder gesport. “We hebben ook niet meteen de nood om deze site volledig te gaan benutten voor sport, dus we geven het c-terrein terug aan de natuur”, zegt schepen van Sport en Leefmilieu Tijs Lemmens (VOLUIT). “En daarom planten we hier bomen.”

De actie aan het voetbalterrein staat niet alleen. “Achter de nieuwe Aldi gaan we via dezelfde actie als deze ook een bos aanplanten”, legt de schepen uit. “In totaal zullen er zo ongeveer 2.000 bomen worden aangeplant. 900 hier, en zo’n 1.000 achter de Aldi.” Zoveel bomen, dat vergt ook wat mankracht. “We hebben een oproep gedaan naar alle scholen en verenigingen, en er is veel volk komen opdagen.”

Inheemse soorten

Het nieuwe bos zal niet zomaar een willekeurige verzameling van bomen worden. “Omdat het ruwe zandgrond is, hebben we gekozen voor soorten als grove den, zomereik, wintereik en zelfs brem”, zegt Rik Debeer van Bos+. “Dergelijke bomen staan hier al veel. We kijken dan ook altijd naar de bomen in de omgeving en kiezen altijd voor inheemse soorten bij het planten van een bos.”

Die boompjes zijn nu nog heel klein, maar het zal geen eeuwigheid duren voor hun bladerdak de hemel afschermt. “Na 15 tot 20 jaar kan je echt wel spreken van een bos, omdat de kronen van de bomen elkaar dan gaan raken”, besluit Debeer.

Meest gelezen