Bron: youtube

Veganisten boos om carnavalsnummer "De laatste schnitzel" in Keulen

In Duitsland is commotie ontstaan over de "Schnitzel-song", een satirisch carnavalslied van het duo Zwei Hillije (Twee Heiligen). Dat zou provoceren en een verkeerde boodschap geven, zo menen veganisten.

Het nummer heeft het intussen tot de Keulse caféwedstrijd voor carnavalsnummers "Loss mer singe" geschopt. Vrij vertaald zingt het duo in het Keulse dialect:"De laatste schnitzel staat in mijn stal. Ik zorg er goed voor, want in het geval dat vlees verboden wordt, is dat mijn noodrantsoen. En al mijn vrienden krijgen dan een grote portie."

Bij "Loss mer singe" kwamen verschillende klachten binnen, nadat het nummer in de wedstrijd opgenomen werd. "De klachten kwamen vooral van veganisten, al waren er ook vleeseters niet zo blij met het nummer", zegt de organisator van de wedstrijd op de openbare omroep WDR. "We hadden niet verwacht dat het nummer zo zou polariseren", zegt het duo zelf. "We blijven het nummer in elk geval verder spelen. We vinden het gedoe eigenlijk wel plezant."

In Duitsland kunnen nummers op de zogenoemde "Index" belanden, een lijst van liederen die verboden worden omdat de tekst kwetsend is, oproep tot geweld, etc. Dat een carnavalsnummer in die 'Index' zou belanden, kunnen ze zich in Keulen niet voorstellen. "Het is net een van de belangrijkste functies van het Keuls carnaval dat alles aan bod kan komen. Dat moet met alle actuele thema's zo zijn", zegt Christoph Kuckelkorn, voorzitter van het Keuls carnaval.  

Het nummer is trouwens niet het enige discussiepunt in Keulen dit jaar. Een paar weken geleden werd een klacht ingediend door een inwoner van Keulen bij een hotel. Daar staat op de gevel de tekst van oud-carnavalslied "Blootwoosch, Kölsch un lecker Mädche", Keuls voor 'bloedworst, Kölsch bier en mooie vrouwen'. De vrouw vroeg om de tekst te verwijderen, maar het hotel wil daar niet op ingaan.

Meest gelezen