Ivan Ellegeert

Sint-Niklaas organiseert een heel jaar activiteiten om het verhaal van Reynaert de vos levendig te houden

Sint-Niklaas begint aan zijn taak als voorzitter van het "Land van Reynaert". Dat is een samenwerking tussen twaalf steden en gemeenten uit het Waasland en Zeeuws-Vlaanderen waar, volgens het middeleeuws volksverhaal, Reynaert de vos ooit zijn sporen zou hebben nagelaten. Eén van die steden organiseert een heel jaar lang tal van activiteiten rond het verhaal van Reynaert de vos.

Het komende jaar neemt Sint-Niklaas het voortouw van het intergemeentelijk project "Het Land van Reynaert". Het voorzitterschap werd dit weekend officieel overgedragen van Stekene naar Sint-Niklaas. Dit jaar zal de stad tal van activiteiten en evenementen organiseren om het verhaal "Van den vos Reynaerde" levendig te houden en te promoten.

"Reynaert is een enorm belangrijk figuur in het Waasland", zegt schepen voor Cultuur Filip Baeyens (N-VA). "We gaan alles vervossen. We gaan zowel toeristisch als cultureel de vos in de verf zetten. De horeca, de cultuur- en evenementensector zal daar creatief mee aan de slag gaan."

Musical als hoogtepunt

Er komen wandel-, fiets-, en autozoektochten. "De Reynaertroutes en de Reynaertrondleiding worden in de kijker gezet en zowel in de bib als in de stedelijke musea komen dit jaar expo’s", verduidelijkt de schepen. "Daarnaast hebben we een Reynaertpraline ontwikkeld, komt er een uniek Vosbier en zal ook het Reynaertgebak, dat dit jaar vijftig jaar bestaat, extra worden gepromoot."

Het hoogtepunt is in september met een musical. "Het wordt een nieuwe versie van het klassieke Reynaertverhaal over leugens, over goed en kwaad, over feit en fictie. Waarin heel actuele thema’s aan bod komen,” lichtte schepen voor cultuur Filip Baeyens (N-VA) al toe. "De vos in de musical is als het ware een afspiegeling van de maatschappij in 2023", aldus Baeyens.

Meest gelezen