Vogels spotten tijdens vogelbeurs in Leefdaal: “Hobby is aan het uitsterven”

In Leefdaal bij Bertem heeft De Koninklijke zanglijster een vogelbeurs georganiseerd. Daar worden vogels verkocht of geruild. Maar de hobby is aan het uitsterven, klinkt het bij de vogelliefhebbers.

Dit weekend kon je niet alleen vogels tellen in je tuin, ook in Leefdaal kon je vogels gaan spotten, maar die zaten wel in kooitjes. De Koninklijke zanglijster Leefdaal organiseerde in de gemeentelijke sporthal een vogelbeurs. Daar kunnen vogelliefhebbers uit het hele land hun vogels ruilen of verkopen.

“Het gaat om verschillende vogels, van parkieten, kanaries, inlandse vogels of exoten”, zegt vogelliefhebber Stef uit Leefdaal. “Een vogel kost tussen de 5 en 50 euro. Het zijn geen bedragen zoals voor duiven. Het is, vrees ik, wel een hobby die aan het uitsterven is.”

“Ik ben een vogelliefhebber in hart en nieren”, zegt een man uit Lint. “Ik ben vanmorgen om 5 uur opgestaan om hier op tijd te zijn. Je moet iets over hebben voor je hobby. Mijn ouders deden dat vroeger al, dus ik heb het van thuis meegekregen. Ik heb zo’n 250 vogels. Je moet er ook echt elke dag mee bezig zijn. Ik kom na mijn werk om 18 uur thuis en zit dan tot 22 uur in mijn vogelkot. Het is ontspanning na een zware werkdag.”

“Het is de hobby voor de kleine man”, zegt een man uit Perk. “Het is een gezellige hobby, zeker als je gepensioneerd bent. Je moet er elke dag mee bezig zijn. Je moet de vogels eten en drinken geven, verzorgen, kweken, naar shows gaan. Het is bijna een fulltime bezigheid.”

Meest gelezen