© Fred Smet

70 jaar geleden overstroomde Kallo: "Maandenlang stroomde het water ons dorp binnen"

Het is exact 70 jaar geleden dat Kallo (bij Beveren) werd getroffen door zware overstromingen. André Heyndrickx was toen 16, en maakte de overstromingen van dichtbij mee. Hij blikt met ons terug op de ramp.

Op 31 januari 1953 zorgt een combinatie van hevige wind, volle maan en springtij ervoor dat een grote massa water langs het Nederlandse Zeeland landinwaarts stroomt. De dijken overspoelen, en ook het Waasland kan niet ontsnappen aan overstromingen. In Doel, Kallo en Zwijndrecht breken de dijken, en op zondag 1 februari 1953 staat Kallo onder water. 

"Meneer pastoor vertelde ons het nieuws in de mis"

André Heyndrickx was toen een jongen van 16 jaar, en maakte de overstromingen in het Waasland van dichtbij mee. Nu, 70 jaar later, blikt hij terug op de ramp. "Het was meneer pastoor die ons het nieuws vertelde tijdens de mis. Ik was die dag net ziek, en moest thuis blijven. Mijn vader trok de polders in om te redden wat er nog te redden viel, zoals koeien en varkens.  Gelukkig is er hier in Kallo geen enkele inwoner verdronken."

"Het duurde maanden voor het gat in de dijk gedicht kon worden"

Maandenlang stroomde het water Kallo binnen, en veel huizen en boerderijen raakten beschadigd. Het was ook niet simpel om de gebroken dijken te herstellen. "Nog zo’n zes maanden lang is Kallo onderhevig geweest aan de getijden van de Schelde", herinnert André zich. "Ik had het geluk dat ik bij een tante en nonkel in het Antwerpse kon logeren tijdens die periode, maar in het dorp kreeg men elke dag nog bezoek van de Schelde. Er was namelijk een gigantische bres ontstaan in Pijp Tabak, een dijk op grondgebied Zwijndrecht. Het duurde maanden voor dat gat gedicht kon worden en daardoor stroomde het water van de Schelde dagelijks onze polders in tot in het centrum van Kallo. De soldaten van het leger kwamen ons toen helpen om zandzakjes te vullen en daar de huizen mee te beschermen. Ze bouwden zelfs een metershoge muur om het water tegen te houden."

Nu, 70 jaar later, houdt Beveren op woensdag 1 februari een speciale plechtigheid om de overstromingen in Kallo te herdenken. En er komt ook een tentoonstelling. 

© Fred Smet
© Dieter Verschooren

Meest gelezen